Tekst objavljen: 04.03.2020 9:35        


Od početka primene nove Uredbe o paušalnom oporezivanju, od 1. januara ove godine registrovano je 2.080 novoosnovanih paušalaca, a za njih su značajno pojednostavljene procedure i ojačana sigurnost i predvidivost poslovanja i planiranja, izjavila je direktorka Poreske uprave Dragana Marković

Od početka godine više od dve hiljade novih paušalaca

Markovićeva je sinoć, u uvodnom delu panela "Reforma poreske administracije - šta je urađeno i šta se planira" na Kopaonik biznis forumu, rekla da je znatno pojednostavljena procedura obračuna paušalnog oporezivanja, omogućeno podnošenje zahteva u elektronskom obliku , automatsko obračunavanje poreza i dostavljanje rešenja u elektronskom obliku kroz "poresko sanduče".

Takođe, za sve koji bi da krenu u preduzetničke vode omogućen je kalkulator paušalnog poreza gde mogu da izračunaju koliko će godišnje iznositi visina paušalnog poreza.

"Zahvaljujući tome, svaki poreski obveznik može lakše predvideti rizike i napraviti svoje poslovne planove", rekla je Markovićeva.

Osvrćući se na postignute rezultate, ona je navela da je pre pet godine usvojen program transformacije Poreske uprave i da je povećan stepen naplate javnih prihoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Inače, reformski procesi ne idu uz povećanje stepena naplate, a Poreska uprava je od 2014. godine do danas naplatila 36,7 odsto više javnih prihoda.

U 2019. naplaćeno je 8,2 odsto više prihoda nego u 2018. godini.

Markovićeva je podsetila da su poreske prijave prevedene u elektronski oblik i da je od početka primene elektronskog podnošenja prijave ukupan broj tih prijava do 31. decembra prošle godine dostigao 32,3 miliona, a da se tokom jednog meseca podnese se 530.000 prijava prosečno. Navela je i da su omogućene i prijave za sezonske radnike, a 322 poslodavaca podnelo je prijave za 27.000 radnika. Ona je istakla da Poreskoj upravi nedostaje još radnika, budući da veliki broj odlazi u starosnu penziju, ali da je problematično i to da je prosečna starost radnika u toj instituciji 54 godine. Ona je navela da i Poreskoj upravi slede dalje mere u pravcu digitalizacije i automatizacije procesa.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je princip koji ta institucija sledi da nijedna reforma ne treba da se sprovodi samo radi same reforme, već da se olakša privredi. Ona je istakla da je važna saradnja, dijalog i koordinacija resora da bi se reforme sprovodile.

"Javni interes svima treba da bude vodilja u svemu ovome i sve reforme moraju da se usaglase", rekla je Jovanovićeva. Biljana Bujić iz Američke privredne komore pohvalila je napore predstavnika Poreske uprave na tome da se sve prijave dostavljaju elektronski, čime se štedi vreme i ne mora se odlaziti na šaltere.

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović rekao je da je potrebno dodatno smanjenje nameta na rad.Istakao je da bez rasta izvoza nema rasta BDP-a i da su male ekonomije uspešne samo ako izvoze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novi paušalci paušalci poreska uprava naled 2020 Kopaonik biznis forum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana