Tekst objavljen: 13.11.2016 17:55        


Koliko novca je potrebno vlasnicima automobila da osposobe vozilo za zimu: Letnje gume mogu da prođu kada nema snega. Akumulatori traju dok traje garancija. Hotel za gume 100 dinara mesečno. Od 1. novembra vozači u Srbiji moraju da na svoje automobile namontiraju zimske pneumatike.

Ode plata na pripremu četvorotočkaša za zimu

Doduše zakon o bezbednosti saobraćaja kaže da je moguće koristiti i letnje pneumatike ako je šara dublja od četiri milimetra i ako na drumu nema snega ili leda.

Jasno je, ipak, da se od ove obaveze ne može pobeći, ukoliko želite da vozite bezbedno svoj automobil, jer letnja guma već na plus osam stepeni Celzijusa, kažu stručnjaci, gubi svoja svojstva pa slabije prianja za podlogu što prouzrokuje i lošije vozne karakteristike (duži je zaustavni put).

Ukoliko nemate zimske gume, predstoji vam trošak od najmanje 12.000-15.000 dinara jer najjeftiniji pneumatici koje smo juče uspeli da pronađemo koštaju oko 4.000 dinara po komadu.

Demontiranje letnjih i montaža zimskih pneumatika košta najmanje 800 dinara za sve četiri gume. Ukoliko nemate gde da ostavite gume do proleća (tad morate da odložite zimske), najjeftiniji "hotel za gume" naplatiće vam 100 dinara po komadu mesečno.

NOVE VIŠE KAZNE

Pored vrlo verovatnog poskupljenja goriva u predstojećem periodu vozače, naravno samo one koji ne poštuju propise, očekuju i znatno više kazne, već od 1. januara ukoliko se usvoji novi zakon o saobraćaju.

- Vozači će plaćati duplirane kazne za one prekršaje za koje su ranije plaćali 3.000 ili 5.000 dinara - kaže Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije.
To znači da će, na primer, korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje koštati nesavesnog vozača 10.000 dinara.

Naravno, cene pneumatika, usluge vulkanizera i skladištenja zavise i od veličine pneumatika.

Akumulatori, kažu vozači, prestaju da funkcionišu nekako odmah posle garancije, mada ima i drugačijih primera. U svakom slučaju, zima je veliki neprijatelj baterije pa ukoliko vam treba zamena moraćete i za kupovinu novog akumulatora da izbrojite najmanje 3.890 dinara, koliko košta najjeftiniji akumulator od 45 ampera koji smo juče pronašli u beogradskim radnjama.

Ima i dosta prodavaca koji prodaju akumulatore po sistemu staro za novo, pa ćete uštedeti nekoliko stotina dinara.

Zbog zimskog perioda potrebno je proveriti i stanje antifriza, a u zavisnosti od kvaliteta i proizvođača za litar ove tečnosti moraćete da izdvojite od 180 dinara pa naviše (već pripremljena tečnost).

Proverite i metlice brisača, a bravice i sve gumene delove (oko vrata i prozora) tretirajte glicerinom (ima i drugih sredstava ali su znatno skuplja a efekat je isti).

Naravno, neophodno je da se snabdete i strugalicama za led, sredstvima za odmrzavanje i čišćenje vetrobranskih stakala i drugim sitnicama kako bi vam vožnja i u zimskim periodima bila što prijatnija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zima automobili novi pneumatik vožnja zimi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana