Tekst objavljen: 10.07.2017 9:09        


Prva sedmica jula donela je odličan promet na Beogradskoj berzi, ali pre svega zahvaljujuću većoj aktivnosti na tržištu državnih obveznica. Ukupna realizacija iznosila je 2,7 milijardi dinara (22,5 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio za petinu procenta na 709,8 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu od početka godine beleži pad od 1,1 odsto.

Odobrena ponuda za preuzimanje Energoprojekta

Ubedljivo najprometnija akcija na tržištu bio je beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) koji je zabeležio promet od 112,7 miliona dinara, uglavnom na ceni od 1.300 dinara.

Ovo je bila jedna od najaktivnijih nedelja za akcije Aerodroma koje se nalaze daleko od ovogodišnjeg maksimuma od 1.400 dinara, ali još uvek nose solidan plus od početka godine od 12,5 odsto.

Državni zvaničnici protekle sedmice su najavili da bi na jesen trebalo da bude poznatno ime budućeg koncesionara, dok će zvanični ugovor biti potpisan do marta naredne godine. Posle nekoliko tankih trgovačkih sedmica, Naftna industrija Srbije (NIIS) je zabeležila solidan promet od 23,9 miliona dinara, uglavnom na ceni od 680 dinara. Cena sirove naftne nastavila je da beleži velike fluktuacije i protekle sedmice, a NIS je uspeo da uknjiži blagi oporavak vrednosti.

Nakon skoka od oko 25 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine, NIS od početka 2017. registruje gubitak do 8,1 odsto. Akcijama Energoprojekt holdinga (ENHL) trgovalo se u cenovnom rasponu 1.401-1.450 dinara, uz ostvareni promet od 15,2 miliona dinara. U petak, nakon isteka trgovanja, došla je i vest da je Komisija za hartije od vrednosti odobrila ponudu za preuzimanje ove kompanije po ceni od 1.501 dinar. Napred Razvoj i kompanije koje sa njim zajednički deluju pokušaće da preuzmu dodatnih 64,68 odsto akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara, a ponuda je otvorena zaključno sa poslednjim danom jula.

Komercijalna banka (KMBN) je registrovala promet od 4,4 miliona dinara, uglavnom na nivou od 1.800 dinara, dok su prioritetne akcije ove banke (KMBNPB) bile među većim dobitnicima sa skokom od 5,6 odsto. Vranjski Alfa plam (ALFA) skočio je 1,5 odsto na 35.000 dinara, uz neveliki promet od 1,2 miliona dinara, a većim delom sedmice ove akcije su registrovale snažnu tražnju na spomenutom nivou.

Impol Seval (IMPL) je protekle sedmice stizao i do novog višegodišnjeg maksimuma od 3.650 dinara, ali je nedelju okončao u nevelikom plusu na 3.409 dinara uz promet od 1,1 milion dinara. Messer Tehnogas (TGAS) je oslabio 5,6 odsto na 10.672 dinara, dok je Jedinstvo iz Sevojna (JESV) palo 3,7 odsto na 4.816 dinara, uz neveliku investicionu aktivnost na obe hartije. Gubitnik nedelje bio je bečejski Sojaprotein (SJPT) koji je pao preko šest procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije na berzi promet na berzi Glavni indeks Beogradske berze Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana