Tekst objavljen: 19.08.2014 13:30        


Stanove nad kojima su banke aktivirale hipoteke građani mogu da kupe na licitacijama po cenama znatno nižim od tržišnih. Do ovakve nekretnine može se doći putem direktne nagodbe sa hipotekarnim poveriocem, odnosno bankom koja je aktivirala hipoteku ili posredstvom javne licitacije.

Oduzeti stanovi puno jeftiniji, ali niko ih neće

Dosta zavisi od atraktivnosti nekretnine, pa tako postoji mogućnost da putem javnog nadmetanja krajnja cena bude i veća od oglašene, ali samo ako se za nju interesuje i nadmeće više kupaca. Ukoliko se pojavi samo jedan kupac, što je čest slučaj, stan može da bude njegov po ceni koja može da bude i za 70 odsto niža od početne ukoliko je u pitanju drugi pokušaj prodaje.

Na sajtovima banaka, pored oglasa za prodaju individualnih stanova, u ponudi su i zgrade u okviru kojih ima veći izbor nekretnina - stanova i lokala. Razlog ovakvih ponuda je najčešće neuspeli projekat finansiranja u kome investor nije uspeo da rasproda stanove u predviđenom roku, pa ih je banka preuzela i prodaje ih.
Prilikom prvog pokušaja prodaje početna cena nekretnine je 40 odsto niža od tržišno procenjene.

- Na ovim aukcijama može da se nađe dosta povoljnih nekretnina, ali je malo zainteresovanih za kupovinu. Ima ljudi koji ne žele da kupe stan koji je nekome oduzet. Činjenica je da su na licitacijama pojedini stanovi znatno jeftiniji nego na tržištu - kaže za Blic Tomislav Sekulić iz agencije za promet nekretnina “Properti Evropa”.

Potencijalni kupci o prodaji mogu da se informišu samo na sajtovima banaka, a mnoge plaše mogući sukobi sa bivšim vlasnicima od kojih je stan oduzet. Sekulić napominje da takvi strahovi ne bi trebalo da postoje, jer su kupci ovakvih stanova pravno apsolutno zaštićeni.

- Ti stanovi ne bi mogli da budu dati kao obezbeđenje banci da nisu uknjiženi i dokumentaciono čisti. Tako da sa te strane ne bi trebalo da bude bojazni za one koji nameravaju da takav stan kupe - objašnjava Sekulić.

Broj potencijalnih kupaca dodatno ograničava činjenica da za ovakvu kupovinu nekretnine banke ne nude finansiranje kroz kredit.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    dzidzi 29.07.2015 0:45

    Kupiti dobar stan u zemlji Srbiji,mogu samo lopovi,a posten svet moze da rinta 5 decenija za jednu pisljivu garsonjeru!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina stana prodaja stana cene stanova cena stanova oduzeti stanovi oduzete nekretnine banke aktivirane hipoteke aktivrana hipoteka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana