Tekst objavljen: 16.03.2016 12:57        


Više bih voleo da je sada recimo 2009. pa da onda obrađujemo ovu temu. Ovako, jedini komentar bi bio - konačno. Onlajn bankarstvo u širem smislu znači da sve vezano za banku možete da odradite posredstvom interneta - onlajn.

Onlajn bankarstvo u Srbiji

Otvaranje računa, transakcije, aplikacija za karticu, kredit pa čak i kompletna realizacija kredita. U Srbiju je onlajn bankarstvo nažalost stiglo kao potreba poslovnih banaka da snizi svoje troškove a ne kao inicijativa i želja za inovacijom.

Ovakvom razvoju događaja najzaslužniji je regulator sistema, u ovom slučaju NBS, koji svojom inertnošću gaji zastarele zakone, donosi nove samo na osnovu direktive iz Evropske unije i to prevodeći tuđe zakone i žmuri na sive zone poslovanja banaka.

Onlajn bankarsto za korisnika treba da omogući veći komfor, uštedu vremena i novca prilikom obavljanja bankarskih poslova. Za sada, potpuno onlajn i bez odlaska u banku, ili dolaska banke kod vas u obliku agenta, jedino je moguće uraditi transakcije dok je za ostale usluge, čak i za one za koje banke tvrde da su onlajn, ipak potreban odlazak u banku.

Zakon nalaže da predstavnik banke mora da vas indentifikuje pa je to glavni kamen spoticanja. Logično bi bilo da ako su vas u jednoj banci već identifikovali zašto tu identifikaciju ne podeli ceo sistem. Bilo kako bilo, prednosti su višestruke, provizija za transakcije je niža iz prostog razloga što banku košta samo struja kompjutera koji obrađuje vašu transakciju za razliku od troška upravljanja mrežom filijala kada bi plaćali "na šalteru".

Upravljanje računima i karticama vam je dostupno "na klik" a tu su i dodatne pogodnosti kao što je npr. kreiranje limita za karticu ili promena PIN-a.

Nažalost, za kompletno onlajn bankarstvo ćemo morati da sačekamo da se smogne snaga, volja, znanje i inicijativa i promene zakoni koji ga koče, ili bar da stigne direktiva iz Evropske unije. Onlajn bankarstvo je budućnost a banke polako postaju prošlost samo još ne kod nas.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Peca 16.03.2016 20:03

    Kad ste vec tako lepo srocili text, hajde pokrenite inicijativu da se e-banking obavlja i na Linuxu... Dosta je vise placanja za preskupi Windows

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslovne banke nbs online bankarstvo bankarstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana