Tekst objavljen: 27.04.2015 13:45        


Lekovi, hrana, alkoholna pića, parfemi, kozmetika, električni kućni aparati, igračke, cigarete, pribor za vozila, pirotehnika, najviše su krivotvoreni proizvodi u Srbiji. Najveći razlog za brigu je redovna zaplena krivotvorenih lekova, pokazala je analiza krivotvorenja i piraterije u Srbiji, koju je sprovelo Ministarstvo trgovine u saradnji sa EU.

Opasnost od falsifikovanih lekova, hrane, igračaka...

"Ovim se podriva privreda ali i celo tkivo društva, jer se kriminalcima dopušta da se približe domovima potrošača", navedeno je u analizi i istaknuto da u Srbiji, kao i u drugim zemljama gde je prisutan kriminal u oblasti intelektualne svojine, postoji opasnost da zemlja bude preplavljena "privredom koju vodi podzemlje". 

Zbog obima i kvaliteta krivotvorene i piratske robe dostupne u Srbiji, nema sumnje da organizovani kriminal stoji iza te proizvodnje, uvoza i distribucije u veleprodaji.

Većina robe koja se prodaje na pijacama širom Srbije je identična, što ukazuje na povezanost izvora i distribucionih kanala", istaknuto je u istraživanju.

Međunarodna trgovinska komora u svom izveštaju ističe da bi globalna vrednost krivotvorenja i piraterije u 2015. godini mogla da dostigne do sada najvecu vrednost od 1,7 biliona američkih dolara.

U Srbiji ukupna vrednost prometa krivotvorenom i piratskom robom nije poznata, ali prema istraživanjima u pojedinim sektorima, utvrđeno je da čak 69 odsto softvera instaliranog na računare u Srbiji nema odgovarajuće licence i da je vrednost ovog piratskog softvera 70 miliona američfkih dolara.

U industriji pesticida, na primer u jednom trenutku stiglo od 500 do 600 kilograma krivotvorenih pesticida koji su mogli da unište biljke i oranice pretvore u neupotrebljivo zemljište.

Na osnovu državnih statističkih podataka i sagledavanja tržišta potvrđeno je da je u Srbiji dostupan širok asortiman krivotvorene i piratske robe, a Uprava carina je 2014. godine zadržala 672.168 artikala zbog sumnje da se radi o povredi prava intelektualne svojine, uključujući 162.347 delova za mobilne telefone i 106.433 igračke.

Tokom istog perioda, tržišna inspekcija je zaplenila 222.461 proizvod uključujući 173.277 boca alkoholnih pića i 5.030 proizvoda za negu tela, dok je 2014. godine, Direkcija policije zaplenila 12.486 artikala među kojima 7.232 optička diskova, iako se njihov broj na ulicama dramatično smanjio poslednjih pet godina.

U maloprodaji se i dalje prodaje roba lošeg kvaliteta, ali najveći deo te robe ne predstavlja povredu prava intelektualne svojine, ali postoje velike pijace u Subotici, Pančevu i Novom Pazaru, gde se sumnja da je roba uglavnom predmet povrede prava intelektualne svojine.

Obim robe u ponudi na ovim pijacama je toliki da se ove pijace mogu smatrati ne samo maloprodajnim lokacijama, već i distributerima za potrebe veleprodaje.

Posebno je interesantna pijaca u Subotici gde najveći broj kupaca prelazi granicu iz Mađarske.
Kao alternativu pijacama, krivotvoritelji i pirati su razradili nove metode prodaje svoje nezakonite robe, kao što su "ekskluzivna prodajna mesta u iznajmljenim stanovima i direktna prodaja preko oglasa u novinama i na internetu, uključujući društvene medije, aukcijske sajtove i namenske piratske vebsajtove.

Proteklih pet godina došlo je do munjevitog rasta uvoza krivotvorene robe zasebno od odgovarajućih etiketa, zaštitnih znakova i žigova, u pokušaju da se zavara carina i ta roba se naknadno spaja sa odgovarajućim žigovima na raznim lokacijama širom Srbije, posebno u blizini velikih pijaca u Subotici, Pančevu i Novom Pazaru, navodi se u analizi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povreda žiga krivotvorena roba kopije Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana