Tekst objavljen: 13.07.2015 17:23        


Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) revidirala je naviše prognozu globalnog rasta tražnje nafte za ovu i iduću godinu, zahvaljujući, kako navodi, jačanju svetske ekonomije.

OPEK: Globalna tražnja nafte snažnija u 2016.

OPEK je, međutim, upozorio da će i proizvodnja nafte nastaviti da raste ove godine, što znači da će trenutno visoka ponuda nafte u svetu i niske cene po svoj prilici i iduće godine ostati na sadašnjem nivou, prenosi agencija Frans pres.

U svom julskom izveštaju, OPEK navodi da očekuje da će globalna tražnja nafte u 2015. porasti za 1,28 miliona barela po danu (BPD), oko 100.000 barela više nego što se očekivalo u junu. U 2016, rast tražnje iznosiće 1,34 BPD, zahvaljujući globalnom privrednom rastu, koji bi iduće godine trebalo da ubrza na 3,5 sa 3,2 odsto, koliko se očekuje u 2015.

Ukupna potrošnja nafte bi 2016. trebalo da dostigne 93,94 BPD, navodi organizacija, upozoravajući, ipak, da izvestan broj tržišnih izazova i dalje postoji, uključujući još uvek visoku nezaposlenost u evrozoni u kombinaciji sa neizvesnošću koja prati Grčku, očekivanjima da će kamatne stope u SAD porasti, usporavanjem kineske privrede i dugotrajnim geopolitičkim problemima.

Najnovija prognoza OPEK-a razlikuje se od one koju je prošle nedelje iznela Međunarodna agencija za energetiku, koja očekuje da će globalni rast tražnje nafte iduće godine usporiti na 1,2 sa 1,4 BPD iz 2015.

Cene nafte su pale 60 odsto od juna prošle do kraja januara ove godine, kada su se spustile na minimalnih 45 dolara za barel, delom u svetlu prevelike globalne ponude nafte izazvane procvatom proizvodnje tog energenta iz škriljaca u SAD.

OPEK je u novembru zadržao nivo proizvodnje nafte na 30 BPD, u pokušaju da sačuva tržišni udeo pod pritiskom američke nafte iz škriljaca, za čiju je proizvodnju potrebno znatno više novca u odnosu na tradicionalne vidove proizvodnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte svetske zalihe nafte zalihe nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana