Tekst objavljen: 24.07.2015 10:31        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle nakon nekoliko dana u padu, ali analitičari navode da taj rast neće potrajati u svetlu obilnih globalnih zaliha.

Oporavak cena nafte, i dalje zabrinutost zbog zaliha

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u septembru poskupela je na Njujorškoj berzi 26 centi na 48,71 dolar, spustivši se ispod 49 doalra prvi put od 31. marta, dok je nafta tipa "brent" za septembarsku isporuku u Londonu poskupela 18 centi na 55,45 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI je tokom ove nedelje pojeftinio 4,0 odsto, a "brent" gotovo 3,0 odsto.
Ananlitičari navode da su "apetit" za naftom umanjile spekulacije o povratku iranske nafte na tržište nakon sporazuma Teherana i šest svetskih sila o iranskom nuklearnom programu.

"Kada sankcije zapada Iranu budu ukinute, toj zemlji će biti potrebno dva meseca da udvostruči izvoz nafte. To bi predstavljalo rast od oko milion barela dnevno na ionako prezasićenom tržištu", navodi analitičar kompanije Kapital ekonomiks Tom Pu. Iran ima četvrte po veličini rezerve nafte u svetu.

Cene nafte su se spustile sa nivoa od iznad 100 dolara, na kom su bile u junu prošle godine, u svetlu gomilanja zaliha, koje su dobrim delom porasle zbog snažne proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD, nakon što je tržište već bilo prezasićeno naftom iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), na čelu sa Saudijskom Arabijom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana