Tekst objavljen: 13.03.2015 13:07        


Nedavni oporavak cena nafte "na klimavim je nogama" i nema mnogo signala da jeftino gorivo doprinosi jačanju globalne ekonomije, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA). "Nema mnogo znakova da niske cene nafte pružaju podršku privrednom rastu. Kineska ekonomija, recimo, i dalje beleži slabe rezultate, uz makroekonomske slabosti koje koče tražnju", navodi IEA, a prenosi agencija Frans pres.

Oporavak cena nafte na klimavim nogama

Organizacija navodi da je tražnja nafte ipak u porastu i da će u 2015. skočiti do 100.000 barela dnevno na ukupno 93,5 miliona barela. IEA dodaje da je svoju prognozu formirala na osnovu prognoze Međunarodnog monetarnog fonda, koji za ovu godinu predviđa privredni rast od 3,7 odsto, nakon 3,5 odsto iz 2014.

Cene su se nešto oporavile u februaru zbog smanjenja broja naftnih bušotina u SAD, ali analitičari veruju da će cenovna kolebanja potrajati još neko vreme. Američke zalihe nafte porasle su za 4,5 miliona barela u nedelji zaključno sa 6. martom, dostigavši 448,9 miliona barela, što je najviši nivo od 1982, kada je američka Agencija za informisanje o energetici (EIA) počela da računa nedeljne zalihe.

IEA ukazuje na moguće pretnje po socijalnu stabilnost u zemljama koje su zavisne od visokih cena nafte, budući da od prihoda iz naftnog sektora finansiraju socijalne programe, kao i na nemire u Iraku i Libiji koji dovode do prekida isporuka nafte.

Organizacija navodi da su globalne zalihe nafte u februaru rasle tempom od 180.000 barela dnevno, dostigavši nivo od 94 miliona barela zahvaljujući rastu proizvodnje u državama van Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Zemlje van OPEK-a će ove godine po svoj prilici beležiti rast proizvodnje nafte od 750.000 barela dnevno, što je ipak dosta manje u odnosu na rast od 2,1 miliona barela iz 2014, navodi IEA.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zalihe nafte nafta cena nafte oporavak cene nafte američke zalihe rsta cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana