Tekst objavljen: 20.05.2015 9:55        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, oporavljajući se od jučerašnjeg oštrog pada, ali je najnoviji rast bio ograničen zbog jakog dolara i konstantne zabrinutosti oko prekomernih globalnih zaliha tog energenta, naveli su analitičari. 

Oporavak cena nafte posle jučerašnjeg pada

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u junu poskupela je na Njujorškoj berzi 53 centa na 58,52 dolara, dok je nafta tipa "brent" za julsku isporuku u Londonu poskupela 61 cent na 64,63 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene te dve vrste nafte su juče snažno pale, usled zabrinutosti oko prekomernih zaliha i jačanja dolara prema drugim valutama, što čini da nafta izražena u dolarima postaje skuplja za kupce koji koriste slabije valute i uzrokuje pad tražnje.

Dolar je ojačao prema evru posle izjave jednog od zvaničnika Evropske centralne banke (ECB) da će ta banka povećati obim podsticajnog programa u maju i junu, s ciljem neutralisanja očekivanog usporavanja aktivnosti na finansijskom tržištu tokom letnjih meseci.

"Jačanje dolara je razlog koji se krije iza jučerašnjeg troprocentnog pada cena nafte", izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oporavak cene nafte cena nafte cena nafte na berzi nafta zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana