Tekst objavljen: 20.10.2015 10:28        


Cene nafte su se danas u Aziji oporavile, uoči izveštaja o zalihama tog energenta u SAD, ali na tržište i dalje utiče usporavanje kineskog privrednog rasta i visoke globalne zalihe "crnog zlata". 

Oporavak cena nafte uoči izveštaja o zalihama u SAD

Cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u novembru porasla je 24 centa na 46,13 dolara, a cena sirove nafte "brent" za novembarske isporuke takođe je porasla 24 centa na 48,85 dolara po barelu, prenosi agencija Frans pres.

Obe vrste nafte su juče oštro pale nakon podataka iz Kine koji su pokazali da je privredni rast te zemlje u trećem kvartalu bio najsporiji u poslednjih šest godina, što je podgrejalo zabrinutost u pogledu tražnje nafte u najvećem svetskom potrošaču energenata.

Vlada u Pekingu je saopštila da je bruto domaći proizvod u tri meseca zaključno sa septembrom porastao 6,9 odsto, nadmašivši tržišne prognoze, ali je taj rezultat najlošiji od 2009. i globalne finansijske krize.

Tržišta iščekuju podatke o zalihama nafte u SAD, a analitičari veruju da su one porasle, što bi ukazalo na slabljenje tražnje u toj zemlji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte svetske zalihe nafte američke zalihe oporavak cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana