Tekst objavljen: 07.07.2015 10:10        


Cene nafte su se danas oporavile od gubitaka registrovanih prethodnog dana, a koji su bili posledica grčkog odbacivanja dodatnih mera štednje kreditora, što je izazvalo zemljotres na globalnim tržištima.

Oporavak cena nafte uoči samita evrozone o grčkoj krizi

Cene "crnog zlata" su skočile uoči današnjeg vanrednog samita lidera evrozone u Briselu o Grčkoj, čiji su građani u nedelju na referendumu velikom većinom odbacili zahteve kreditora za novim "stezanjem kaiša", prenosi agencija Frans pres.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u avgustu poskupela je na Njujorškoj berzi 47 centi na 53,00 dolara, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku u Londonu poskupela 69 centi na 57,23 dolara.

"Tržište nastoji da se konsoliduje posle pada cena. Ja zaista gledam na čitavu ovu stvar kao na paničnu rasprodaju zbog grčkog pitanja", izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang.

Analitičari smatraju da bi jedna od posledica grčkog referenduma mogao biti izlazak te države iz evrozone, što bi izazvalo domino efekat u čitavom bloku jedinstvene evropske valute.

Naftna tržišta su, prema ocenama analitičara, takođe fokusirana na tekuće pregovore u Beču između zapadnih sila i Irana o nuklearnim ambicijama Teherana, iako u ovom trenutku postoje naznake da će obe strane propustiti još jedan rok za postizanje sporazuma o ograničavanju iranskog nuklearnog programa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naftna tržišta cena nafte frans pres laka nafta zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana