Tekst objavljen: 08.06.2019 18:00        


Biznis izdavanje stanova na dan cveta već desetak godina. Najčešće se poslovalo u sivoj zoni, a ta oblast sada je regulisana Zakonom o ugostiteljstvu koji će u potpunosti biti primenljiv na jesen, do kada će važiti stara podzakonska akta.

Oporezivanje "stana na dan" kreće 1. jula

Špic turističke sezone osim prihoda doneće i trošak onima koji izdaju smeštaj, jer od 1. jula počinje njihovo oporezivanje.

Brza i laka zarada izdavanjem sobe, apartmana ili stana biće moguća i ubuduće, ali uz poštovanje određenih propisa. Novina je i da će stanodavci sami prijavljivati goste, a ne preko posrednika. Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kaže da je to što se danas popularno naziva "stan na dan" definisano kao ugostiteljska usluga smeštaja u domaćoj radinosti.

"Prvi put imamo zakonski definisan uslov u smislu da se svako izdavanje nekretnine na period kraći od 30 dana definiše ugostiteljskom uslugom pružanja smeštaja u domaćoj radinosti", istakao je Knežević.

Za one koji se o zakon ipak ogluše, predviđene su novčane kazne od nekoliko stotina hiljada dinara.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, kaže da postoji jedan segment u ovom poslu koji još radi u sivoj zoni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Ja sam potpuno siguran da će svi koji ozbiljno žele da se bave ovim poslom nakon usvajanja zakona shvatiti da je najjednostavnije da plate taj mali iznos koji je neophodan kao paušalni porez na godišnjem nivou", rekao je Seničić.

Knežević objašnjava da iznos poreza koji će se plaćati predstavlja 5 odsto prosečne bruto zarade ostvarene u prethodnoj godini pomnožen sa koeficijentom turističkog mesta.

"Ako pričamo o prosečnoj bruto zaradi u prethodnoj godini, recimo da bi porez u ovom trenutku za ovu godinu za izdavaoce koji se nalaze u turističkom mestu prve kategorije, a to su Beograd, Zlatibor, Vrnjačka Banja - iznosio između 3.400 i 3.500 dinara po krevetu. Kada vidite po kojim cenama se tržišno izdaje taj jedan krevet, shvatite da će kroz dva ili tri izdavanja moći da se plati godišnji porez", objašnjava Knežević.

U lov na one koji rade mimo zakona krenula je i Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. U tome će im pomoći i 1.000 mladih inspektora čije se zapošljavanje očekuje u naredne tri godine.

Dragan Pušara iz ovog ministarstva kaže da je u slučaju kada se govori o Beogradu, radi o gotovo 1.600 objekata koji su kategorisani, dakle nalaze se u registru objekata koji se izdaju. Ako se pogleda taj broj i uporedi sa brojem koji se nalazi na Booking.com i Airbnb vidi se podudarnost.

"Nema mnogo sive zone u ovoj oblasti, tu je tržište učinilo svoje. Nekada je bilo dovoljno imati jedan stan, pa da od toga može pristojno da se živi. Danas je i tu ponuda i potražnja učinila svoje, pa su danas bolje kotirani na ta dva pretraživača oni koji imaju više objekata i konkurentniji su", kaže Pušara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stan na dan oporezivanje Turistička sezona inspektori kontrola

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana