Tekst objavljen: 19.05.2014 9:00        


Uprkos tome što su jedan od najskupljih bankarskih proizvoda, kreditne kartice mogu, ipak, pametno da se koriste, tako da ni kamata ne mora da se plati, piše Blic.

Oprez: Najskuplje je plaćanje revolving karticama

Prvo i osnovno, pri kupovini kreditnom karticom, naročito ako je reč o potrošačkim dobrima veće vrednosti, treba izbegavati kartice jer se više isplati potrošački namenski kredit, zato što su kamatne stope znatno niže nego kada se koristi kreditna kartica. To znatno niže može da bude i deset odsto.

Treba voditi računa da je najskuplja opcija kod korišćenja kartica podizanje gotovine na bankomatima i šalterima. Najskuplje je ako se to čini na bankomatima ili šalterima banke, koja nije matična.
Poslednjih godina, međutim, sve više banaka ima sklopljene ugovore sa trgovcima, ali i turističkim agencijama, ordinacijama, koje omogućavaju plaćanje robe na rate, bez kamate.

Konkretno, to znači da se kreditnom karticom plati račun, a na prodajnom mestu automatski se obračunaju iznosi rata. U tom slučaju kupovina karticom se isplati.

Banka klijenta potom zadužuje za iznos koji deli, u zavisnosti s tim kako ima sklopljen ugovor na odgovarajući broj rata - koji može biti od tri pa i do 12. Inače, broj rata zavisi od utrošenog iznosa. Potrošač u takvoj kupovini plaća samo mesečnu članarinu, a ne i kamatu jer je dug podeljen na rate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Mnogi se, piše Blic, odlučuju da plaćaju robu putem revolving kartica, što znači konkretno, za utrošen iznos plaća se pet, deset, 15 ili 20 odsto svakog meseca.



Ali koliko god da se prolongira otplata duga, treba imati na umu da će roba koju kupite na odloženo preko revolving kartice kroz kamate biti za trećinu skuplja. Jer, revolving karticom dug se stalno održava a ne smanjuje, u slučaju da svaki mesec uplaćujete samo deo onog što ste potrošili. Takav način otplate plaća se kroz kamatu.

Problem može da se reši ako se ta vrsta kartice zatvori ili poveća iznos koji se uplaćuje na ime duga.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamate na kartice kartice rivolving kartice kreditne kartice platne kartice plaćanje karticama banke klijent banke klijenti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana