EUR 117,59 USD 103,80 CHF 110,44

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 14.07.20. :: 117.5790 rsd

Tekst objavljen: 08.10.2015 9:30        


Ministrar finansija Dušan Vujovć sastao se u Limi sa Jorgom Fridenom, izvršnim direktorom borda Svetske banke i predstavnikom za Srbiju, koji je tom prilikom pohvalio napredak Srbije u strukturnim reformama.

Optimistične procene za Srbiju od Svetske banke

Friden je ocenio da Srbija šalje pozitivnu poruku svetu i poručio da je optimista u odnosu na pravac kojim se ide, te da je siguran da će postavljeni ciljevi biti i ostvareni.

Sustanak je upriličen u okviru planiranih bilateralnih susreta na godišnjoj skupštini Odbora guvernera MMF i Svetske banke.

Vujović je, govoreći o definisanju detalja programa sa Svetskom bankom, rekao da su unapređenje zdravstvenog, obrazovnog i penzionog sistema - tri najvažnije oblasti kojima se treba posvetiti i razgovarati tokom budućih susreta.

"Od Svetske banke nam je potrebno pre svega znanje i iskustvo", dodao je Vujović, a prenosi tim Ministarstva finansija.

Potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Kiril Miler podržao je nameru pružanja podrške obrazovanju i zdravstvu, posebno se osvrnuvši na "Program za rani razvoj dece" (Early Child Development Program) i podršci izgradnji novih škola i razvoju dece.

On je rekao da Srbija sada ima uvid u realne mogućnosti razvoja, te da joj to pomaže da precizno definiše prioritete i na taj način stvori jasnu sliku u kojoj meri i u koje projekte Svetska banka može da se uključi.

Miler je ukazao da je ulaganje u obrazovanje zapravo ulaganje u ekonomiju.
"Očekujemo da ćete se tokom vremena fiskalno prilagođavati u ključnim oblastima o kojima razgovaramo i da ćemo zajedničkom saradnjom ojačati kapacitete i biti efikasni", rekao je Miler.

Govoreći o restrukturiranju preduzeća, on se posebno osvrnuo na kompleksnost restruktuiranja Srbijagasa.

"Srbijagas je veoma važan deo slagalice. Moramo da budemo odlučni i predvidivi u svojim budućim akcijama. Sada ulazimo u oblasti u kojima je teško reći da ili ne", rekao je Miler.
Prema njegovim rečima, prolaz kroz sivu zonu bi trebalo da bude "jednako brz kao da je u pitanju bela ili crna".

Miler je konstatovao da je Srbija za kratko vreme postigla mnogo i čestitao vladi na tome.
"Preuzeli ste visok rizik, ali on donosi i velike nagrade", poručio je Miler i najavio posetu predsednika Svetske banke Džim Jong Kima Srbiji što tumači kao pozitivan signal da Srbija ide napred, sa Svetskom bankom uz sebe kao partnerom i podrškom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ekonomija MMF svetska banka Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.15

ostavite komentar