EUR 117,58 USD 99,39 CHF 108,89

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 10.08.20. :: 117.5720 rsd

Tekst objavljen: 20.09.2019 15:35        


Srbija je dobila još jedan, do sada najveći vetropark koji će strujom moći da snabdeva čak 68.000 domaćinstava

Otvoren najveći vetropark u Srbiji, struja za 68 hiljada domaćinstava

Do sada najveći vetropark "Kovačica" smešten je između Debeljače i Crepaje nadomak Kovačice. Investicija vredna 189 miliona evra, a pored električne energije, biće 250.000 tona godišnje manje ugljendioksida u životnoj sredini, dok je za potrebe ovog postrojenja izgrađeno i rekonstruisano više od 40 kilometara puteva.

Izraelski investitor Enlajt u taj posao u Srbiji uložio je 189 miliona evra. Vetropark "Kovačica", farma vetrenjača, prostire se na 3.711 hekara i ima 38 vetrogeneratora ukupne snage 104,5 megavata.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da se radi o značajnom projektu za Srbiju koja "krupnim koracima grabi ka tehnološkom razvoju a ovaj projekat važan na tom putu".

"Jedan od ključnih ciljeva popravljanje našeg energetskog miksa i obnovljivi izvori energije tome značajano doprinose", rekao je Antić i dodao da su proteklih godina učinjeni značajni koraci kako bi Srbija postala mesto koje privlači investitore, i ima ukupan sistem za razvoj projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Vetroelektrana Kovačica je najveći projekat na mreži sa upotrebnom dozvolom nakon elektrana Pirot i Kostolac 2, koji su izgrađeni 1990 i 1991. godine, podsetio je Antić i dodao da ima veliki značaj jer će proizvoditi godišnje nešto više od 300 GWh električne energije što je nešto manje od jednog procenta ukupne proizvodnje u Srbiji.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam istrakla je da je Kovačica prva i najznačajnija izraelska investicija u sektor energetike u Srbiji i dodala da se na ovaj način doprinosi cijevima zelene energije Srbije i kvaliteta života građana, "jer od posledica zagađena strada više ljudi nego u saobraćaju".

"Smanjenje zavisnosti od uvoznih goriva doprinosi energetskoj nezavisnosti svake države, za izreal to je od ključnog značja pošto nije na mrežama kao energetsko ostrvo", rekla je ona i dodala da ambasada stalno ulaže napore da se investicije ove zemlje u Srbiji diversifikuju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
električna energija najveći vetropark u Srbiji vetropark kovačica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana