Tekst objavljen: 20.09.2019 15:35        


Srbija je dobila još jedan, do sada najveći vetropark koji će strujom moći da snabdeva čak 68.000 domaćinstava

Otvoren najveći vetropark u Srbiji, struja za 68 hiljada domaćinstava

Do sada najveći vetropark "Kovačica" smešten je između Debeljače i Crepaje nadomak Kovačice. Investicija vredna 189 miliona evra, a pored električne energije, biće 250.000 tona godišnje manje ugljendioksida u životnoj sredini, dok je za potrebe ovog postrojenja izgrađeno i rekonstruisano više od 40 kilometara puteva.

Izraelski investitor Enlajt u taj posao u Srbiji uložio je 189 miliona evra. Vetropark "Kovačica", farma vetrenjača, prostire se na 3.711 hekara i ima 38 vetrogeneratora ukupne snage 104,5 megavata.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da se radi o značajnom projektu za Srbiju koja "krupnim koracima grabi ka tehnološkom razvoju a ovaj projekat važan na tom putu".

"Jedan od ključnih ciljeva popravljanje našeg energetskog miksa i obnovljivi izvori energije tome značajano doprinose", rekao je Antić i dodao da su proteklih godina učinjeni značajni koraci kako bi Srbija postala mesto koje privlači investitore, i ima ukupan sistem za razvoj projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Vetroelektrana Kovačica je najveći projekat na mreži sa upotrebnom dozvolom nakon elektrana Pirot i Kostolac 2, koji su izgrađeni 1990 i 1991. godine, podsetio je Antić i dodao da ima veliki značaj jer će proizvoditi godišnje nešto više od 300 GWh električne energije što je nešto manje od jednog procenta ukupne proizvodnje u Srbiji.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam istrakla je da je Kovačica prva i najznačajnija izraelska investicija u sektor energetike u Srbiji i dodala da se na ovaj način doprinosi cijevima zelene energije Srbije i kvaliteta života građana, "jer od posledica zagađena strada više ljudi nego u saobraćaju".

"Smanjenje zavisnosti od uvoznih goriva doprinosi energetskoj nezavisnosti svake države, za izreal to je od ključnog značja pošto nije na mrežama kao energetsko ostrvo", rekla je ona i dodala da ambasada stalno ulaže napore da se investicije ove zemlje u Srbiji diversifikuju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
električna energija najveći vetropark u Srbiji vetropark kovačica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana