Tekst objavljen: 03.11.2015 12:08        


U otvorenim investicionim fondovima u svetu se pod upravljanjem nalazi imovina u vrednosti od oko 37 biliona evra. U Srbiji je industrija investicionih fondova počela da se razvija 2007. godine, ali je još uvek malo poznato da već 8 godina i fizička i pravna lica imaju priliku da štede, odnosno investiraju svoja sredstva i ostvare odgovarajući prinos i kroz otvorene investicione fondove.

Otvoreni investicioni fondovi

Građani imaju mogućnost da u skladu sa svojim investicionim ciljevima, odnosno zavisno od stepena rizika koji su spremni da prihvate, kao i vremenskog horizonta investiranja, izaberu vrstu investicionog fonda. Na raspolaganju im je ulaganje u novčane fondove, balansirane i/ili fondove akcija.

Raiffeisen banka u svojoj ponudi ima i mogućnost ulaganja u otvorene investicione fondove, odnosno klijenti mogu da ulože svoja sredstva u novčane fondove Raiffeisen CASH i Raiffeisen EURO CASH, i balansirani fond Raiffeisen WORLD.

U uslovima smanjenih kamata na štednju u bankama, novčani investicioni fondovi mogu biti dobra alternativa depozitima banaka, uz viši prinos, ali i uz dnevnu dostupnost sredstava. Ovakva vrsta ulaganja pogodna je za one ulagače koji nisu skloni riziku, jer u skladu sa investicionom politikom imovinu ulažu u kratkoročne depozite u bankama i kratkoročne dužničke papire, i time obezbedjuju visoku sigurnost ulaganja.

Takođe, ukoliko investitor želi da obezbedi svoja sredstva u evrima, na raspolaganju mu stoje takozvani „euro cash“ fondovi koji posluju po istom principu, ulažući u depozite i dužničke hartije, s tim što je ulaganje denominovano u evrima.

Balansirani fondovi nude klijentima mogućnost da kroz kombinaciju ulaganja u različite vrsta imovine, koje na tržišna kretanja reaguju različito, uz umereni rizik ostvare pozitivan prinos u dugom roku, a da s druge strane taj prinos, za isti period ulaganja, bude viši od nerizičnih proizvoda.

Investicioni fondovi su pogodni i za kontinuirani vid štednje, odnosno veoma dobar način da se kroz manja mesečna izdvajanja („štedni plan“), ulaganjem u investicione fondove obezbede sredstva za neki cilj u budućnosti (školovanje dece, automobil, stan), odnosno da se sa malim mesečnim ulaganjima ostvari određeni dugoročni cilj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja u investicionom fondu investicioni fondovi Raiffeisen bank Credy banka štednja 2010

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana