Tekst objavljen: 03.03.2015 12:11        


Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da će ova godina za NBS, Ministarstvo finansija i banke biti ta u kojoj će se rešavati problem visokog udela nenaplativih kredita u Srbiji. "Udeo nenaplativih kredita je visok, ali potencijalni gubici su u potpunosti pokriveni", poručila je guvernerka na Kopaonik biznis forumu i dodala da je bankarski sektor likvidan.

Ovo će biti godina za rešavanje loših kredita

Osnaživanje finansijskog sektora je, kako je kazala, i jedan od bitnih stubova u programu MMF-a.

"Bilansi banaka će se procenjivati na način kako se to radi u EU, a uz pomoć najboljih revizorskih kuća, a u interesu stabilnosti sistema u Srbiji", rekla je ona.

Govoreći o reformama, Tabaković je navela da Srbija ima pred sobom samo dva izbora - da uspe ili da uspe.
"Znamo koje mere bi trebalo da preduzmeno i nemamo prostora da im nalazimo mane", rekla je Tabaković na Kopaonik biznis forumu.ž

Guverner je rekla da je rukovodstvo NBS u sadašnjem sastavu, uspelo da održi cenovnu i finansijsku stabilnost i da održi inflaciju na niskom i stabilnom nivou.

"Srbija je ranije bila rekorder po visini inflacije od oko 12 odsto, a danas se inflacija kreće oko donje granice cilja", rekla je Tabaković podsetivši da se Srbija nalazi među onim evropskim zemljama koje imaju nisku inflaciju.

Ona je istakla da centralna banka držu prosečne dnevne oscilacije kursa u toku godine na oko 0,12 odsto, dok su ranije, kako je rekla, dnevne oscilacije kursa bile daleko veće, i "pitanje je kome su išle na korist, a kome na štetu".

Danas, kazala je, jedini interes je finansijska stabilnost države.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs ministarstvo finansija banke nenaplativi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana