Tekst objavljen: 15.06.2019 18:00        


„Tražimo vozača, nije neophodno iskustvo, plata je 120.000 dinara“ – ovo zvuči kao naučna fantastika, ali zapravo je reč o realnoj plati koju nudi poslodavac u Srbiji.

Ovo su plate koje nude poslodavci u Srbiji, a evo za koje zanimanje je porasla i duplo

Vozač s platom od 120.000 dinara, zatim pekar s primanjima od 80.000 dinara ili majstor za burek za 90.000 dinara, farbar za platu od 80.000-120.000 dinara sa obezbeđenim smeštajem i hranom, serviser sa primanjima od 100.000 dinara – ovo je samo deo aktuelne ponude oglasa na koje možete da se prijavite, piše sajt Klik do posla.

S obzirom na činjenicu da prosečna plata u Srbiji i dalje manja od 60.000 dinara, sa ovog sajta pitali su poslodavce šta je motiv da daju plate značajno veće od prosečnih, kao i koliko su se plate za navedena radna mesta promenile u poslednjih nekoliko godina.

„EBC New construction Srbija“ jedan je od poslodavaca koji građevinskim radnicima nude visoku platu za srpske uslove, a objašnjavaju to činjenicom da naši radnici odlaze u inostranstvo u potrazi za boljom zaradom.

- U poslednjih nekoliko godina primetan je konstantan rast plata, u skladu sa razvojem građevinske industrije i povoljnosti uslova za poslovanje malih i srednjih preduzeća, ali i usled nedostatka potrebnih profila zanatskih radnika, posebno armirača, tesara, zidara, farbara i drugih, što nije slučaj samo u našoj zemlji, već i u zapadnim, visokorazvijem državama - objašnjava Igor Vještica, direktor ove kompanije.

Ti radnici, kaže Vještica, odlaze na privremeni rad u zemlje zapadne Evrope, najviše u toku građevinske sezone, tako da poslodavci u potrazi za kvalitetnim i obučenim radnicima sa iskustvom na zanatskim radovima ulaze u trku za pronalazak takvih kadrova.

Vode se, dodaje, i činjenicom da radnik mora biti zadovoljan ponuđenom platom i uslovima rada kako bi se motivisao da ostane poslodavcu na raspolaganju, sve u skladu sa ugovorenim poslovima poslodavca i prisustvom na tržištu.

- Više faktora utiče na visinu plate, počev od mogućnosti i volje poslodavca, tržišta i odnosa ponude i potražnje, obučenosti i iskustva zaposlenog, pozicije rada, uslova rada i povećanog rizika – kaže Vještica.

„Centro rejting“ traži vozače C i E kategorije, kojima nude platu i do 120.000 dinara, a Ana Stanić iz ove kompanije objašnjava da je plata tolika jer je „jako teško naći radnike“.

- Svi su otišli preko, pa moramo nekako da pokušamo da ih zadržimo. Mi smo kao firma relativno skoro počeli da se bavimo transportom, li kada smo počeli da radimo plata vozača je bila oko 45.000 dinara – kaže Stanić, što znači da je plata za to zanimanje porasla više nego duplo.

Ne slažu se svi da su u Srbiji porasle plate

Dok Igor Vještica kaže da su plate u sektoru građevinarstva „u stalnom, blagom porastu, u skladu sa razvojem građevinske industrije u celini, učešća iste u ukupnom BDP-u, što je direktnom odnosu sa potražnjom izvršilaca“, Ana Stanić kaže da nema utisak da su plate u Srbiji generalno porasle.

- I ako su porasle, i troškovi su porasli, tako da je generalno jako teško živeti u Srbiji pogotovo ako ste porodica sa decom – kaže Stanić.

Nikola Milić, direktor omladinske zadruge „Bulevar“, smatra da su plate definitivno porasle, i da je na rast plata najviše uticao smanjen broj radnika.- Razlog koji najviše utiče na trenutnu situaciju je odliv radne snage u okolne zemlje regiona, Češku, Slovačku, Austriju, Grčku, Hrvatsku, Sloveniju, takođe odlazak studenata na rad preko agencija „work and travel“.

U poslednje vreme primetan je odliv studenata u Kinu, studenti će podučavati engleski jezik decu predškolskog uzrasta. Njima je obezbeđen smestaj, hrana, 2 povratne karte na godišnjem nivou i plata oko 2.000 evra. Drugi razlog je ulazak velikih kompanija koje su zaposlile ljude srednjih godina, koji izdržavaju porodice, plaćaju račune i školuju decu – kaže Milić.

Ovo su zanimanja kojima su najviše porasle plate

Najviše je, prema njihovim podacima, porasla plata kada su u pitanju sledeći poslovi:

- vozači
- mesari
- viljuškaristi
- zavarivači
- knjigovođe

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Za ova zanimanja, kaže Milić, radnici određuju visinu zarade za koju bi radili, a ne poslodavci.

Plate za ova zanimanja su u protekle dve-tri godine porasle najmanje 20.000 dinara, jer tada uopšte nije bio problem naći radnike.

- Ova i prošla godina se, po broju dostupnih radnika i platama koje im se nude, uopšte ne mogu porediti sa prethodnim.

Mogli ste da nađete radnika za 20.000-30.000 dinara a to više nije slučaj ni izbliza – kaže Milić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zanimanja posao plate Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana