Tekst objavljen: 05.01.2018 11:30        


Samo namirnice sa spiska, akcije, specijalne tezge na pijaci - neki su od trikova domaćica koje uštede i do 20 odsto novca potrebnog za jednu nabavku za domaćinstvo.

Ovo su trikovi za povoljnu kupovinu

Jedna među njima je i Mirjana Bratuljević iz Ivanjice, koja, kako kaže, prima prosečnu platu, ali bez već uigrane taktike sa trgovinama ne bi mogla da se skrpi ni za celih petnaest dana u mesecu.

- Trudim se maksimalno da pravilno rasporedim novac, ali čak i to ponekad ne vredi, tako da mi u pomoć pritekne mama. Da ne pratimo sniženja, teško i zajedničkim snagama da bismo uspele pokriti sve potrebne troškove. Zaista znači ukoliko imate vremena da obiđete nekoliko prodavnica i pronađete jeftinije to što želite da kupite - iskrena je Mirjana, otkrivajući za čitaoce "Blica" nekoliko saveta.

Akcija glavni putokaz

Veliki trgovinski lanci u saradnji sa proizvođačima nude kupcima proizvode po nižim, akcijskim cenama. Na sniženjima se ostvari oko 20 odsto ukupnog prometa. Kako savetuje Mirjana, nekad nije naodmet odvojiti i nešto više vremena i pažljivo isplanirati kupovinu tako što će se već kod kuće na sajtovima prodavnica pogledati u kom marketu je nešto na akciji, pa čak za svaku namernicu ponaosob pazariti na drugom mestu.

Nepisano je pravilo da velika pakovanja u krajnjem zbiru koštaju manje nego nekoliko malih i upravo ona su najčešće na akciji. To je posebno pogodno kada je reč o kućnoj hemiji. Za domaćinstva sa manjim brojem članova više isplati kupovina više od šest kilograma praška za veš, utoliko što je nije u pitanju kvarljiva roba. Isto važi i za druge proizvode iz linije kozmetike, ali važi i za namirnice, pa tako uvek treba pogledati kolika gramaža se dobija za tek nešto višu cenu od manjeg pakovanja.

Na pijacu u podne

Pijaca je najskuplja rano ujutro, dok prodavci znaju da cenu snize kako dan odmiče jer im nije u interesu da neprodato voće i povrće, posebno ono koje je lako kvarljivo, vraćaju kući. To je idealno vreme i za one koji vole da se cenkaju, ali i trgovci najčešće nude sami ono dobro poznato "tri za sto". Ako domaćicama radno vreme dozvoljava, najbolje je pazariti tokom radnih dana, i to od sredine nedelje, dok se pijačari opskrbe novom robom.

Prema nekim procenama, zbog lošeg planiranja trećina kupljene hrane završi u smeću. Zbog toga treba kupovati samo onoliko koliko vam je potrebno.

- Nekada uđem u prodavnicu da kupim nešto jer vidim da je na sniženju, a onda odmah do toga se nalazi drugi proizvod koji mi privuče pažnju, ne mogu da odolim, pa ode više novca nego što sam planirala - upozorava Mirjana.

Povedite penzionera

Mnoge radnje daju deset odsto popusta određenim danima za penzionere. Ako planirate veću kupovinu koja dostiže i do 10.000 dinara, ušteda nije loša. Prema tome, mame, tate, bake i deke, bilo ko je vlasnik penzionog čeka, značiće da se nešto prištedi, pa čak i da se obavi zajednička kupovina.

Kupujte u specijalizovanim radnjama

Kozmetika, toalet-papir, papirne maramice, kućna hemija, slatkiši i grickalice na pijaci mogu da budu i do 30 odsto jeftiniji nego u prodavnicama. Ipak nije preporučljivo da se na tim mestima pazari kvarljiva roba. Treba imati na umu da se kupovina određenih proizvoda isplati ukoliko se pazari u baš specijalizovanim radnjama za to. Kancelarijski pribor je jeftiniji u knjižarama, meso u mesarama, riba u ribarnicama, piće u diskontima, zdrava hrana u prodavnicama zdrave hrane...

Meso na veliko

Kupovina cele svinje i celih pilića više se isplati nego svakodnevna kupovina pilećeg filea, šnicli, mlevenog mesa... Tako na primer, vešta domaćica će pileće grudi sa kostima iskoristiti višestruko - lepi komadi mesa za šnicle, oni manji za čorbe ili jela sa komadićima piletine, dok je koska sa ostacima mesa idealna za supu ili čorbicu. Kupovina samog filea bez koske je duplo skuplja.

Kupujte od proizvođača

Kada nema troškova distribucije i velikih trgovačkih marži, roba je jeftinija. Tako, na primer, med koji u prodavnici košta i do 650 dinara, direktno od proizvođača može da se kupi i za 100 dinara manje. Čak su i lekovi jeftiniji kod distributera.

Sajtovi sa popustima za usluge

Mnogobrojni sajtovi za grupnu kupovinu nude građanima popuste za najrazličitije usluge - večere, putovanja, kozmetički tretmani, pa i odlasci u pozorišta, na kuglanje ili pikado. Tako se uštedi i do 50 odsto na ceni usluge, pa feniranje u frizerskom salonu može stajati svega 200 dinara, a večera u restoranu za dvoje i 600 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina na akciji jeftiniji proizvodi veće palovanje kupovina trikovi akcijska kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana