Tekst objavljen: 03.08.2015 13:59        


Zbog oštrog pada cena nafte u proteklih godinu dana, naftni giganti, poput američkog Exxon ili evropskog Royal Dutch Shell, zabeležili su oštar pad prihoda i zarada a u celoj industriji izgubljeno je više od 160 hiljada radnih mesta.

Pad cena nafte zbrisao 160 hiljada radnih mesta u svetu

Profit Exxon mobile, najveće svetske naftne kompanije, pao je u drugom tromesečju tekuće godine više od 50 odsto, na 4,2 milijarde dolara, usled oštrog pada cena nafte na svetskim tržištima, prenosi regionalni portal Energy Press.

Pad cena nafte, kako se navodi, izazvan je prevelikom ponudom u odnosu na slabu tražnju, koja je pod pritiskom zbog usporavanja rasta globalne privrede, prvenstveno Kine, kao najvećeg svetskog potrošača sirovina.

Cene "crnog zlata" iznosile su u drugom tromesečju u proseku oko 60 dolara za barel, dok su se u junu prošle godine kretale iznad 115 dolara.

Poslednjih godina naftne kompanije zatvorile su niz rafinerija zbog prevelikih kapaciteta i zbog toga što je prerada nafte, ili "downstream"  poslovanje, bila manje profitabilna od "upstream", odnosno istraživanja i proizvodnje nafte.

Međutim, zbog oštrog pada cena nafte, sada rafinerije mogu da prerađuju znatno jeftiniju naftu i da ostvaruju veće profite na gorivu, kao što su benzin i dizel.

Tako je, na primer, profit Exxon-a od "upstream" u drugom kvartalu potonuo s prošlogodišnjih 7,9 milijardi dolara na 2,0 milijarde, dok je zarada od "downstream" porasla.

Još slabije rezultate ostvario je drugi po veličini američki naftni proizvođač, Chevron, koji je u drugom kvartalu zabeležio 90-procentni pad profita, na godišnjem nivou, sa 5,7 milijardi dolara, na 571 milion.
Zbog toga je rukovodstvo te kompanije najavilo smanjenje troškova i ukidanje još 1.500 radnih mesta.

Evropski naftni gigant Shell, koji je u drugom kvartalu zabeležio pad profita za 35 odsto, na 3,4 milijarde dolara, najavio je gašenje 6.500 radnih mesta u ovoj godini i dodatno smanjenje troškova, jer očekuje da će cene nafte ostati niske.

Osim otpuštanja 6.500 od ukupno oko 100.000 radnika u svetu, Shell je najavio smanjenje investicija i dalju prodaju dela imovine, iako je od početka godine već prodao imovinu vrednu 4,0 milijarde dolara.

I profit britanske kompanije British Premium (BP) potonuo je sa 3,63 milijarde (u drugom kvartalu 2014) na 1,3 milijarde dolara. BP je, od kada je lani cena nafte počela da pada, pokrenuo restrukturiranje i srezao kapitalne investicije 13 odsto. 

Globalno gledajući, u proteklih godinu dana, u naftnoj industriji ukinuto je više od 160 hiljada radnih mesta, a kompanije najavljuju i dalje rezove, očekujući da će cena nafte još neko vreme ostati niska, kaže Tobias Rid, izvršni direktor grupe Swift Worldwide Resources, koja se bavi zapošljavanjem inženjera u naftnom sektoru.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nafta otkazi proizvodnja nafte naftne kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana