Tekst objavljen: 07.09.2016 13:24        


Cene nafte su ojačale danas u Aziji podržane blagim padom dolara, ali je skepticizam investitora u pogledu mogućeg dogovora između ključnih proizvođača o ograničavanju proizvodnje na predstojećem sastanku u Alžiru ograničio njihov veći rast.

Pad dolara podržao cene nafte

Američka "laka" nafta WTI porasla je za 31 cent na 45,14 dolara za barel, a severnomorska sirova nafta "brent" se popela za 33 centa, na 47,59 dolara, izveštava agencija Frans pres.

Dolar je oslabio posle jučerašnjih podataka koji su pokazali šokantan pad u glavnom američkom sektoru usluga, što je gotovo eliminisalo svaku mogućnost povećanja kamatnih stopa ovog meseca.

Slabiji pokazatelji o aktivnosti uslužnog sektora usledili su nakon lošijih podataka od očekivanih o fabričkoj aktivnosti i o otvaranju novih radnih mesta u SAD, zbog čega su investitori počeli da napuštaju dolar, što je dovelo do pada "zelene novčanice, ali i do jeftinije nafte za kupce koji koriste druge valute.

Budući da su ostale tri nedelje do sastanka naftaša u Alžiru, trgovci naftom pažljivo osluškuju komentare iz Rusije i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), nadajući se nagoveštajima da će biti postignut dogovor za rešavanje globalne prezasićenosti ponude koja već dve godine pogađa cene "crnog zlata".

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je juče, posle sastanka sa šefom OPEK-a Mohamedom Sanusi Barkindom, da je njegova zemlja predana tome da pomogne u naporima za stabilizaciju tržišta nafte.

Njegova izjava je došla nakon što su Saudijska Arabija, vodeća članica OPEK-a, i Rusija saopštile u nedelju da će zajedno raditi na jačanju tržišta nafte, ali se nisu decidno izjasnile da će zamrznuti proizvodnju.

Oprečne izjave koje stižu od zvaničnika pogrevaju sumnje u to da će skup u Alžiru rezultirati dogovorom.
Viši komercijalista u kompaniji CMC Markets Aleks Vidžaja izjavio je za Frans pres da je "najveći izazov zvaničnika da ubede tržišta da njihove izjave nisu prazna retorika".

Cene nafte, koje su pod pritiskom zbog uporne prezasićenosti ponude od druge polovine 2014. godine, pale su početkom ove godine blizu 13-godišnjeg minimuma na ispod 30 dolara za barel.

Prethodni pokušaj naftaša da postignu dogovor u aprilu potkopalo je odbijanje Irana da se pridruži bilo kakvom zamrzavanju proizvodnje, nakon što je zemlja izašla iz višegodišnjih zapadnih sankcija uvedenih zbog nuklearnog programa Teherana.

Zvanični podaci o američkim zalihama ove sirovine treba da budu objavljeni sutra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad dolara cena nafte na berzi cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana