Tekst objavljen: 28.07.2015 10:26        


Cene nafte su danas dodatno potonule, kao posledica reakcije investitora na najveći dnevni pad vrednosti kineskih indeksa u poslednjih osam godina. Cene nafte su prethodno pale juče.

Pad kineskih akcija oborio cenu nafte

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u septembru pojeftinila je na Njujorškoj berzi 17 centi na 47,22 dolara, dok je nafta tipa "brent" za septembarsku isporuku u Londonu pojeftinila 30 centi na 53,17 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Glavni indeks Šangajske berze pretrpeo je juče najveći dnevni pad vrednosti od početka 2007, pošto je na finansijskim tržištima Kine ponovo počela ogromna rasprodaja akcija uprkos nastojanjima tamošnje vlade da umiri tržište. Šangajski kompozitni indeks oslabio je 8,5 odsto na 3.725,56 poena, pri čemu je najveći pad vrednosti evidentiran u poslednjih sat vremena trgovanja.

Na cene nafte utiče i dugotrajna zabrinutost u vezi sa obilnim globalnim zalihama nafte u svetlu snažne proizvodnje u SAD i članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), na čelu sa Saudijskom Arabijom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte pad cene nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana