Tekst objavljen: 27.01.2016 16:07        


Akcije na evropskim berzama su danas pale, dok su se u Aziji uglavnom vratile u pozitivnu zonu, javlja francuska agencija Frans pres. Evropske berze su rano jutros bile u minusu zbog pada akcija švajcarskog proizvođača lekova Novartisa i nemačke hemijske kompanije BASF, koji je usledio posle objavljivanja njihovih izveštaja o slaboj zaradi, prenosi agencija Rojters.

Padaju berzanski indeksi u Evropi, u Aziji oporavak

Hartije Novartisa su pale za 3,2 odsto, pošto je neto profit te kompanije iz četvrtog kvartala bio ispod očekivanja, dok su akcije BASF-a skliznule za 1,8 odsto, posle objavljivanja upozorenja vezano za profit.
Akcije britanske banke Royal bank of Shotland (RBS) su takođe pale, pošto je ta banka najavila da će njen profit biti manj zbog visokih parničnih troškova u SAD.

Prognozirani niži prihodi američkog proizvođača "iPhone", Apple, takođe su se negativno odrazili na akcije evropskih tehnoloških kompanija, poput ARM-a i Dialoga.

Panevropski indeks FTSEurofirst oslabio je za 0,6 odsto, a indeks evrozone Euro Stoxx 500 za 0,8 odsto.
Italiajnski indeks FTSE Mib je skliznuo za 0,8 odsto, uprkos tome što je Italija postigla dogovor sa Evropskom komisijom o pružanju pomoći italijanskim bankama u prodaji njihovih nenaplativih zajmova u vrednosti od oko 200 milijardi evra.

Nemački indeks DAX 30 je pao za 0,4 odsto, navodi Rojters, i dodaje da je taj indeks još uvek za 20 odsto niži od rekordnog nivoa iz aprila prošle godine.

U Aziji, japanske akcije su prednjačile po rastu na berzi, pri čemu je japanski indeks Nikei porastao za 2,7 odsto. Honkonški indeks je porastao za jedan odsto, a seulski za 1,4 odsto, prenosi agencija Frans pres.
Takođe je registrovan zdrav oporavak akcija u Singapuru i Džakarti, dok su akcije u Manili porasle za preko tri odsto.

Ipak, šangajski indeks je oslabio za 0,5 odsto, nakon što su objavljeni podaci pokazali da je profit kineskih industrijskih giganta pao za 4,7 odsto u decembru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
azijski indeksi azijska berza evropska berza evropske akcije apple

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana