Tekst objavljen: 29.05.2018 12:00        


Dokumentaciju potrebnu za otvaranje računa firme mogu bankama da dostavljaju i u elektronskoj formi, što je omogućeno propisima još od 2015, potvrdila je u ponedeljak NBS.

Papir više nije potreban

- Postojeći propisi omogućavaju da se potrebna dokumentacija, prilikom otvaranja računa u banci, dostavlja i u elektronskoj formi - ističu u NBS.

Na bankama je, kako navode, da iskoriste opcije koje im propisi NBS nude i da primenom tih propisa olakšaju proceduru otvaranja računa pravnim licima i preduzetnicima, kako u interesu svojih korisnika, tako i u interesu veće konkurentnosti banaka na tržištu:

- Odlukom o uslovima i načinu otvaranja, vođenja i gašenja tekućih računa, koja je na snazi još od 2015, jasno je propisano da preduzeća i preduzetnici ne moraju dostaviti banci rešenje o upisu u registar, ako im je banka u predugovornoj fazi pružila informaciju da će potrebne podatke preuzeti elektronski od organizacije nadležne za vođenje registra privrednih subjekata. Pravna lica kojabanci dostavljaju rešenja o upisu u registar, nisu dužna da ih dostave u papirnom obliku, već ovo rešenje svakako mogu dostaviti i u formi elektronskog dokumenta.

PODRŠKA
- NBS nastoji da podrži i podstakne korišćenje savremenih tehnologija kod usluga koje pružaju banke, pre svega imajući u vidu potrebe korisnika finansijskih usluga i zahteve 21. veka da se usluga pruži kvalitetno i na što jednostavniji, brži i efikasniji način - ističu u NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke domaće firme otvaranje računa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana