Tekst objavljen: 13.08.2016 11:30        


Sve dok više od 250.000 paušalaca u Srbiji ne dobije nova rešenje obavezni su da plaćaju porez na prihod od samostalne delatnosti na osnovu onog iz 2014. godine

Paušalcima dve godine ne stižu poreska rešenja

Ni posle dve godine (poslednji put 2014. godine) Poreska uprava Srbije preduzetnicima koji paušalno plaćaju porez nije dostavila rešenja s iznosom duga koji su u obavezi da plate državi. Pri tom u Srbiji ima oko 250.000 paušalaca i prihodi od njihovih poreza premašaju više od pola milijarde evra.

Nova rešenja čekaju uredbu

U Poreskoj upravi za „Politiku” kažu da će utvrđivanje poreske obaveze po osnovu paušalno utvrđenog prihoda rešenjem Poreske uprave biti omogućeno izmenama Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti, čija je priprema u nadležnosti Ministarstva finansija.
Poreska uprava će, dodaje se u odgovoru, u najkraćem roku nakon objavljivanja izmena ove uredbe doneti rešenja za utvrđivanje poreskih obaveza vlasnicima samostalne delatnosti koji porez plaćaju na paušalno utvrđen prihod.
Organizacione jedinice Poreske uprave će rešenja za utvrđivanje obaveza prvo doneti obveznicima koji su započeli obavljanje samostalne delatnosti u prošloj i u ovoj godini, kao i obveznicima koju su odjavili samostalnu delatnost kako bi mogli da ostvare određena prava, s obzirom na to da su ostale kategorije obveznika dužne da plaćaju akontacije utvrđene prethodnim rešenjem.

Jasan odgovor zašto su poreska rešenja izostala za celu 2015. ali šta je razlog da ne stignu od početka ove godine, niko od nadležnih nije do sada dao, a kako saznajemo od paušalaca koji su obilazili šaltere filijala Poreske uprave, razlozi idu od toga da ih je poremetio prošlogodišnji štrajk advokata koji su se žalili na drastično uvećanje upravo ovog poreza, do toga da fizički ne mogu da postignu da obrade sve podatke. Kao objašnjenje navodi se i čekanje na formiranje nove vlade.

Prošle godine poreznici su svoju neažurnost, pravdali i time da čekaju izmene nekih podzakonskih akata.

Ako paušalci žele da porez na prihode od samostalne delatnosti u 2016. godini plaćaju na paušalno utvrđen prihod i za to ispunjavaju propisane uslove, nadležnoj filijali je trebalo da podnesu zahteve najkasnije do 30. novembra 2015.

Dakle, paušalci imaju još dva i po meseca da prijave paušalni porez za 2017. godinu, iako rešenja ne dobijaju od 2014. godine.

To, što im ne stižu rešenja ne znači da ne moraju da plate porez. Naprotiv. Većina preduzetnika, kako objašnjavaju, uplaćuje porez na osnovu rešenja iz 2014. Ako su platili manje, doplatiće. Ako su preplatili, to im je akontacija za narednu godinu.

Milica Bisić, poreski stručnjak i bivši pomoćnik ministra finansija, kaže da paušalci treba da nastave da plaćaju porez.

– Ukoliko im poresko rešenje nije stiglo za ovu i prošlu godinu, paušali treba da plaćaju na osnovu iznosa poreza iz starog rešenja, iz 2014. godine.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavca Srbije, kaže da je mnogo njihovih članova koji se dugo žale da im ne stiže rešenja za plaćanje paušalnog poreza, što im otežava poslovanje.

– Svaki poslodavac koji je na ivici dobiti ili minusa unapred hoće da zna kakva ga državna opterećenja čekaju tokom te godine kako bi planirao svoje. Najgore je što ne znaju šta ih čeka. Da li je to što plaćaju od 2014. godine dovoljno, da li treba više ili manje, pa strahuju da će im stići mnogo velike kamate na manji iznos plaćenog poreza od propisanog – ističe Atanacković.

Posebne probleme, kaže naš sagovornik, imaju novi poslodavci koji su tek otvorili firmu, a koji nisu dobili rešenje za porez, iako su predali zahtev. Oni bez tog papira ne mogu da konkurišu kod banaka za kredite, niti bilo šta drugo. Postavlja se i pitanje kako se paušalcima, kada poreska rešenja već ne stižu, regulišu doprinosi, pita Atanacković.On kategorički odbija navode da su izbori razlog za ovakvu neažurnost. I pita „je l’ to poreznici očekuju da ih premijer reformiše pa ne rade”. Uostalom rešenja ne stižu dve godine, tada izbora nije bilo.

Prvi čovek Unije poslodavaca, priznaje da nije čuo da postoji zemlja u kojoj umesto da poreznici šire ruke i pune budžet od para paušalaca, paušalci njih treba da vuku za rukav da bi im naplatili porez. Pri tom, od tih para se puni republička kasa i mnogo njih živi od tog novca.Inače, limit za paušalno oporezivanje za preduzetnike je šest miliona dinara, a za ulazak u sistem PDV-a osam miliona dinara. Paušalci su svi preduzetnici koji iz nekog razloga nisu u mogućnosti da vode poslovne knjige, pa im poreznici paušalno određuju iznos poreza na prihode od samostalne delatnosti. Među paušalcima su advokati, zubari, lekari u privatnoj praksi, taksisti, frizeri, zanatlije…

Poreska uprava im rešenjem određuje fiksan iznos poreza i doprinosa, koji oni plaćaju bez obzira na to kako posluju. Preduzetnici paušalci koji su oslobođeni obaveze evidentiranja prometa preko fiskalne kase za prodaju fizičkim licima nisu obavezni da izdaju fiskalni isečak, ali moraju izdati klasičan račun, jer ih na to obavezuje Zakon o zaštiti potrošača.

Ono što razlikuje paušalca od onog ko vodi poslovne knjige je što ovaj prvi plaća iznos koji mu je razrezala Poreska uprava, bez obzira na to koliko je zaradio tokom godine. Recimo da je njegova mesečna obaveza za poreze i doprinose po rešenju 37.000 dinara. On će ovaj iznos plaćati i ako tokom godine zaradi 2.000.000 dinara i ako zaradi 2.000 dinara.

Za razliku od njega, njegov kolega koji ima knjigovođu plaća porez na ostvarenu razliku. Jasno je da će platiti mnogo više državi, ukoliko bude zaradio dva miliona nego, ako zaradi 2.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Sladjan 19.02.2019 8:35

    postovani treba mi informacija sta sve traba da plati pausalac gde je po resenju odredjeno da ima prihod 53000 dinara

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
paušalci plaćanje paušala rešenja o paušalu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana