Tekst objavljen: 02.02.2024 15:55        


Rok za uplatu prve akontacije, za januar 2024. godine, pomera sa 15. februara zbog državnog praznika i neradnih dana, na 19. februara

Paušalcima stižu rešenja o poreskim obavezama


Poreska uprava (PU) Srbije saopštila je da je obračunala porez na prihode od samostalne delatnosti i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2024, za vlasnike samostalne delatnosti koji porez na prihode i doprinose plaćaju na paušalno utvrđeni prihod.

Kako se navodi u saopštenju, dostavljanje rešenja o utvrđenim poreskim obavezama preduzetnicima paušalcima, kao i izveštaja o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda, trajalo je do 28. januara u elektronskom obliku, postavljanjem u poresko sanduče na portalu Poreske uprave Srbije, ePorezi. Ipak, rok za uplatu prve akontacije, za januar 2024. godine, pomera sa 15. februara zbog državnog praznika i neradnih dana, na 19. februara. Uz poreska rešenja, obveznicima će biti dostavljeni i primeri popunjenih uplatnica za porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje sa QR kodom. Iz PU naglašavaju i da se rešenje smatra dostavljenim danom postavljanja u poresko sanduče, shodno odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Dodaje se i da se mesečne akontacije po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2024. godinu uplaćuje sa pozivom na broj, u čijoj je strukturi broj odobrenja za plaćanje (BOP) dodeljen za 2024. godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Poreska uprava podseća da se na portalu te uprave može pristupiti korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata, koji izdaje pet sertifikacionih tela u Srbiji (MUP, JP PTT, Privredna komora Srbije, Halcom, E-Smart Systems), kao i putem aplikacije ConsentID i sertifikata u klaudu. Za sva pitanja poreski obveznici se mogu dodatno informisati posredstvom Kontakt centra Poreske uprave na brojeve telefona: 0700/700-007 i 011/6969069, i na šalteru „Vaš poreznik“ u filijalama PU.

Inače, poreznici apeluju na obveznike da na vreme izmiruju svoje obaveze, jer u suprotnom počinje da se obračunava zatezna kamata za neblagovremeno plaćene javne prihode. Predviđene su novčane kazne od 250.000 dinara za pravno lice i najmanje 50.000 dinara za preduzetnike. Ukoliko privrednik dobije dve prekršajne prijave u roku od 24 meseca može mu biti izrečena i kazna zabrane obavljanja delatnosti od šest meseci do tri godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
19. februar Poreska uprava (PU) paušalci porez poreska rešenja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana