Tekst objavljen: 30.08.2017 12:27        


Ako učešće penzija u BDP-u bude ispod 11 odsto, mesečna primanja penzionera će se od sledeće godine usklađivati dva puta godišnje, potvrđuju za "Politiku" u Ministarstvu rada.

Penzije veće sa oporavkom privrede

To je potrebno da bi 1,7 miliona penzionera u Srbiji od 1. aprila 2018. moglo ponovo da računa na usklađivanje penzija s rastom cena na malo i delom rasta BDP dva puta godišnje.

Uslov je da i posle povećanja penzija ovo učešće bude do 11 procenata, s tim što o procentu tog povećanja odlučuje vlada, na predlog ministarstva.Istovremeno, potrebno je izmeniti Zakon o privremenom umanjenju penzija, odnosno, ponovo aktivirati član Zakona o PIO koji reguliše usklađivanje penzija dva puta godišnje.

Zakonom o izmenama Zakona o PIO iz decembra 2014. uređeno je da se za vreme primene Zakona o privremenom umanjenju penzije mogu povećati samo u skladu sa zakonom kojim se uređuje budžetski sistem i zakonom kojim se uređuje budžet. Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu iz decembra 2014. uređeno je da do povećanja penzija može doći samo u godini u kojoj se procenjuje da će učešće penzija u BDP biti do 11 procenata.

Računica pokazuje da bi, ukoliko je učešće penzija u BDP-u u ovom času na oko 11,3 odsto, bilo potrebno da vrednost svega stvorenog za godinu dana poraste za dva odsto, što je realno očekivati do kraja 2017. U tim okolnostima vlada bi imala zeleno svetlo da počne s novim usklađivanjem penzija - 1. aprila i 1. oktobra.

Sagovornik Politike upućen u celu stvar kaže da će na kraju sve zavisiti samo od odluke vlade, a da računica i rast BDP-a idu naruku penzionerima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzioneri povećanje penzija male penzije rast prihoda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana