Tekst objavljen: 15.04.2014 12:00        


Penzioneri su bankarima postali omiljeni klijenti, jer najrevnosnije otplaćuju svoje obaveze. To je razlog što sve više banaka specijalizuje svoje usluge upravo za najstarije građane. I dok su se banke ranijih godina otimale o mlađe klijente, zbog njihovog sve većeg kašnjenja u otplati uzetih zajmova, okrenuli su se penzionerima.

Penzioneri, klijenti po meri svakog bankara

Tako se sada najstarijim građanima nude pozajmice i do pola miliona dinara, a ranije je to bilo do 200.000 dinara. Takođe su i rokovi otplate duplirani i kreću se maksimalno do 48 meseci.

KAMATE I GODINE

Banke penzionerima odobravaju gotovinske kredite po kamatama od 18,90 do 23,70 odsto na godišnjem nivou. Takođe, penzioneri mogu da koriste dozvoljeni minus u iznosu od jedne do dve penzije, kao i kreditne kartice. Ranije su banke ograničavale korišćenje usluga najstarijim građanima do 65 godina, a sada je ta granica pomerena na 70 godina.
Penzioneri PIO fonda, ali i oni koji primaju strane penzije, mogu da koriste gotovinske i potrošačke kredite i bez otvaranja tekućeg računa u banci u kojoj žele da se zaduže. Zainteresovani do kredita stižu veoma lako i brzo, a od dokumenata im je potrebna samo lična karta i tri poslednja mesečna penziona čeka.

Banke nude i poklone, kao na primer, životno osiguranje tokom perioda otplate.


- Ukoliko penzioner, podigne gotovinski kredit od 100.000 dinara sa rokom otplate na 48 meseci, mesečna rata iznosila bi 3.016 dinara - navode za Novosti u NLB banci. - Za jednokratnu naknadu obrade kredita trebalo bi da plati 2.000 dinara a za ostale troškove 346 dinara. Kamata je 23,25 procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Banke najčešće odobravaju zajmove građanima do 70 godine života, ali ima i onih kojima ova granica nije prepreka za odobravanja pozajmice. U zemljama EU građani mogu da otplaćuju kredit iako su stariji od 80 godina.

- Poznato je da su penzioneri najuredniji u otplati svih usluga „Infostana“, električne energije do kredita, kreditnih kartica i dozvoljenog minusa - kaže za Novosti Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

- Banke su zadovoljne takvim klijentima i rado im odobravaju zajmove. Uz to penzioneri se uvek zadužuju promišljeno, odnosno samo u krajnjoj nuždi i u iznosi za koji znaju da će moći da vrate.

1 komentar

  1. User image
    Bas i hvala ... 15.04.2014 14:09

    ... sto me vole: inflacija 2,2% a kamata 23,25%. Tako mi te ljubavi ...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
penzija penzije penzioneri penzionisanje banke klijent banke klijenti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana