Tekst objavljen: 29.03.2022 13:55        


Bilateralni odnosi u oblasti socijalnog osiguranja između SFRJ i Savezne Republike Austrije regulisani su još od 1965. godine

PIO Fond organizuje savetovanje za građane sa austrijskim stažom


Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje podseća osiguranike koji imaju staž osiguranja navršen u Srbiji i Austriji i korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvarenih primenom bilateralnog sporazuma o socijalnom osiguranju, da se međunarodni dani razgovora sa Austrijom održavaju 12. aprila 2022. godine u Novom Sadu, od 9 do 16.00 časova (prostorije Pokrajinskog fonda u Novom Sadu, Žitni trg 3) i 13. aprila 2022. godine u Beogradu, od 9 do 16.00 časova (prostorije Službe i Filijale za grad Beograd na Novom Beogradu, Bulevar umetnosti 10).

Na ovim razgovorima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i RF PIO Srbije pružiti besplatnu pravnu pomoć osobama koje ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije.

Svi zainteresovani su u obavezi, navode u PIO, da prijave učešće i da zakažu termin dolaska na broj telefona 011/2030-745. Prilikom dolaska trebalo bi da ponesu svu dokumentaciju u vezi sa osiguranjem, kao i lična dokumenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Bilateralni odnosi u oblasti socijalnog osiguranja između SFRJ i Savezne Republike Austrije regulisani su još od 1965. godine i izuzetno dobra saradnja između srpskog Fonda i austrijskog Zavoda ne samo da je očuvana, već je značajno unapređena do danas. Sa Austrijom je, počev od 2010. godine, prvo postignut dogovor o održavanju Međunarodnih savetodavnih dana u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, koji su 90-tih godina prekinuti. Danas je ovaj vid saradnje proširen na još sedam država.

Savetodavni dani predstavljaju jedinstvenu priliku da eksperti iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i iz nadležnog nosioca penzijskog osiguranja druge države, u ovom slučaju Austrije, u neposrednom kontaktu i razgovoru, pružaju zainteresovanim osobama, osiguranicima i korisnicima prava, stručnu pomoć i savete u cilju razjašnjenja eventualnih spornih situacija, ubrzanja postupka ostvarivanja prava primenom bilateralnog sporazuma u ovoj oblasti, informisanja o tome u kojoj fazi postupka se konkretan predmet nalazi, informisanja o uslovima za ostvarivanje prava, o visini i načinu obračuna penzija i drugih davanja i isplata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inostrani penzioneri ino penzioneri PIO fond Austrija savetovanje konsultacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana