Zvanični kurs Evra za dan 28.07.21. :: 117.5637 rsd
Tekst objavljen: 21.07.2021 15:15        


Sa isplatom penzija dešava se ono što nije decenijama – mesečna isplata finansira se iz uplate doprinosa zaposlenih. Od početka godine naplata doprinosa je veća za 36 odsto, a nadležni to objašnjavaju povećanjem zaposlenosti

PIO Fond prvi put u poslednjih nekoliko decenija isplatio penzije bez dotacija


Sedamdesetih godina kada je četvoro radilo, a jedan primao penziju, iz tadašnjih SIZ-ova je prelivalo, pa se od doprinosa gradila Gazela i Centar "Sava". U osamdesetim bilo je taman za penzije. Početkom devedesetih ta organizacija prerasta u Fond PIO, koji se stalno dotira iz državnog budžeta.

"Ono što je jako dobra vest za našu zemlju jeste da je prvi put u istoriji od kad postoji od 1992. godine Fond PIO samostalno isplatio penzije za tekući mesec", kaže Relja Ognjenović, zamenik direktora Fonda PIO.

Od 58 milijardi dinara, koliko je potrebno za mesečnu isplatu penzija, u junu je pokrivena isplata za 1.400.000 penzionera koji su nekad bili zaposleni, dok je država sa 11,5 odsto dotirala isplatu poljoprivrednim i penzionerima koji su ranije samostalno obavljali delatnost. Ukupna dotacija 2012. godine za sve penzije bila je preko 48 odsto, 2016. se smanjila na 35 procenata, a prošle godine na 20 odsto.

"To je direktan pokazatelj ekonomskog osnaživanja države, povećanja stope zaposlenosti, smanjivanja sive ekonomije i nadamo se da će se ovo nastaviti i u narednom periodu", navodi Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja.

Preokrenut je trend koji je pretio izjednačavanjem broja zaposlenih i penzionera. U nadležnom ministarstvu kažu da je sada 1 na prema 1,6 u korist zaposlenih koji uplaćuju doprinose. Oko tri milijarde dinara doprinosa, mesečno stiže od firmi koje su iskoristile mogućnost da zbog korone obaveze iz prošle godine izmiruju u ovoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje jesu ostvareni u iznosu od 288,1 milijardu dinara i moram da kažem da je taj trend rasta značajan i u principu konstantan", naglašava Mira Stanojev iz Poreske uprave.

"Imajući u vidu da u prvoj polovini ove godine je za oko 64 milijarde dinara više novca u budžetu PIO fonda nego što je to bilo prethodne godine, sa rastućim trendom možemo očekivati da će se sve više smanjivati potreba za bilo kakvom dotacijom", poručuje Kisić Tepavčevićeva.

Od 708 milijardi dinara, potrebnih u ovoj godini za isplatu penzija i ostalih davanja, Fond je računao na 153 milijarde iz državnog budžeta. Ostaje da se vidi koliko je zaista i neophodno.

1 komentar

  1. User image
    Tatijana 27.07.2021 17:26

    Stvarno dobra vest. Kako sam i sama penzioner, raduje me saznanje da ne "zahvatamo" iz državnog džepa!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
relja ognjenović PIO fond isplata penzija penzije darija kisić tepavčević

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana