Tekst objavljen: 27.04.2016 10:04        


Elektronski način plaćanja putem kreditnih, debitnih i pripaid kartica obezbedio je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 230 miliona dolara u periodu od 2011. do 2015. godine, pokazala je studija "Mudis Analitiks 2016" urađena za međunarodnu kartičarsku kuću Visa.

Plaćanja karticom uvećala BDP Srbije za 230 mln dolara

Prema istraživanju Mudisa, povećana upotrebe kartica uticala je i na rast potrošnje robe i usluga srpskih domaćinstava prosečno za 0,19 procenata godišnje, kao i na otvaranje 2.939 radnih mesta u Srbiji u petogodišnjem periodu.

Prema istraživanju Mudisa, elektronski način plaćanja je uvećao BDP u 70 zemalja za 296 milijardi dolara u periodu od 2011. do 2015. godine, podstakao rast potrošnje robe i usluga u domaćinstvima u proseku za 0,18 procenata godišnje i uticao na kreiranje oko 2,6 miliona novih radnih mesta godišnje tokom proteklih pet godina.

Sedamdeset zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem čine skoro 95 odsto svetskog BDP-a, navodi Visa u saopštenju.

Rezultati studije, objavljeni u izveštaju "Uticaj elektronskih plaćanja na ekonomski rast", ukazuju da ovaj vid plaćanja značajno doprinosi smanjenju sive ekonomije, odnosno ekonomskih aktivnosti koje se ne prijavljuju i obavljaju gotovinom.

Elektronska plaćanja, kako se navodi, "uvode" novac u legalne tokove i time obezbeđuju potencijalno veći porez za vlade, dok istovremeno minimalizuju troškove rada sa gotovinom, garantuju isplatu trgovcima i nude više mogućnosti za finansijsku inkluziju potrošača.

U studiji se naglašava da rast elektronskih načina plaćanja ne može potupuno samostalno i nezavisno da utiče na prosperitet jedne zemlje, jer je za to neophodno još faktora, kao što je podrška razvoju finanijskog sistema, i stabilna ekonomska situacija.

Za dalje povećanje upotrebe elektronskih načina plaćanja na mikro nivou neophodno je, kako se navodi, da zemlje uvedu procedure koje će olakšati i ubrzati regulativne poslove, da omoguće naprednu finansijsku infrastrukturu, i stimulišu veću potrošnju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kartice BDP plaćanje karticama plaćanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana