Zvanični kurs Evra za dan 21.06.21. :: 117.5730 rsd
Tekst objavljen: 24.11.2017 16:06        


Večita dilema: Šta je isplativije, gotovina ili odloženo plaćanje? Od subote imate pomoć pri odabiru.

"Platio sam 10.000 više, jedva sam se iščupao"

Trgovci su zakonski dužni da obrascem informišu potrošače ukoliko postoji razlika u ceni između gotovinskog i plaćanja na rate. U suprotnom biće kažnjeni. Jedna cena za gotov novac, druga za odloženo plaćanje. Šta je jeftinije? Gotovo svako se susreo sa ovakvim nedoumicama pre konačne odluke.

"Platio sam kompjuter 45.000 na beskamatni kredit. I na kraju me je taj kompjuter izašao deset hiljada skuplje. Jedva sam se iščupao iz beskamatnog kredita", kaže jedan od kupaca.

Upravo zbog ovakvih iskustava ubuduće će prodavac, kroz obavezni obrazac, morati da informiše kupca o svim detaljima ponude.

Za one uređaje za koje postoji opcija plaćanja na rate jasno je naznačeno kolika je cena za plaćanje na rate, koliki je iznos te rate, a kolika je cena za plaćanje u gotovini i kolika je razlika između te dve cene, kada plaćate na rate i kada plaćate u gotovini", ističe Irena Jerković iz Tehnomanije.

Ona dodaje i da je veoma transparentno prikazana i jedna i druga cena.

Iako je cilj ovakve odredbe Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga izjadnačavanje prava onog ko kupuje gotovinom i onog ko kupuje na rate, u organizaciji potrošača sumnjaju da će do toga doći.

"Nema onog dela koji jasno kaže da je trgovac dužan da propiše da se roba kad kupujete robu na odloženo može vratiti u roku od 14 dana, što nije slučaj kada kupujete robu za keš, za gotovinu. Imate pravo šest meseci, pa imate pravo prigovora, pa osam dana, pa osam dana čekate na odgovor. Ovde 14 dana imate pravo da odložite, odnosno da odustanete od kupovine ili da vratite robu", objašnjava Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača.

U ministarstvu trgovine tvrde da se registruje generalno mali broj pritužbi građana, na razlike u ceni. One kompanije koje te cene jasno ne budu isticale kupcima, platiće kaznu u iznosu od 100.000 do milion dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
gotovina plaćanje na odloženo kupovina na odloženo trgovci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana