Indikativni kurs Evra na dan 22.09.21. :: 117.5768 rsd
Tekst objavljen: 20.09.2019 14:55        


Broj platnih sistema u realnom vremenu širom sveta porastao je za 35 posto u protekloj godini i gotovo četverostruko od 2014. godine, prema novom istraživanju koje je objavio FIS , globalni lider u tehnologiji finansijskih usluga

Platni sistem u realnom vremenu aktivirale 54 zemlje

U svom šestom godišnjem izveštaju “Flavors of Fast” FIS je identificirao 54 zemlje s aktivnim programima plaćanja u realnom vremenu, u odnosu na 40 u 2018. godini i gotovo četiri puta više nego što je zabeležio u inauguralnoj studiji za 2014. godinu.

Vodeći doprinos ovom povećanju dali su novi programi pokrenuti u Aziji i širenje evropske sheme instant kreditnih transfera SEPA (SCT Inst).

Izveštaj je ocenjivao programe plaćanja u realnom vremenu širom svijeta na skali od 1-5 (5 je najviše), kao deo svog “Faster Payments Innovation Index”. Programi su ocenjeni po inovativnim stavkama, dostupnosti sredstava i primjeni na tržištu. Indija je jedino dobila 5+ ocenu i dalje je globalni lider u korištenju plaćanja u realnom vremenu.

U prošloj godini zemlja je zabeležila desetostruko povećanje vrednosti i osmostruko povećanje količine transakcija putem svoje Nacionalne službe za neposredna plaćanja (IMPS).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Šest zemalja (Australija, Danska, Poljska, Rumunija, Singapur i Švedska) dobilo je ocenu 4+ za svoje platne sisteme u realnom vremenu. SAD i Velika Britanija bile su među 31 drugom državom ili regijom s ocenom 4 za njihove brže šeme plaćanja.


“Potrošači i preduzeća širom sveta traže brže plaćanje. Sve više zemalja i finansijskih institucija odgovara na zahteve i poduzima mere”, rekao je Raja Gopalakrishnan iz odela za međunarodno bankarstvo i plaćanja u FIS-u.


“Iako je to dobra vest za tržište, tek smo na početku ove revolucije i potrebno je mnogo više ulaganja kako bi se globalni prelaz na plaćanja u realnom vremenu izvršio.”


Istraživanje FIS-a pokazalo je da su rastuća upotreba usluga temeljenih na chatu, maloprodajnih aplikacija, trenutnih zajmova i otvorenih API-ja, kao i prelazak na globalni standard plaćanja ISO 20022 ključni činioci koji pokreću povećano usvajanje plaćanja u realnom vremenu u svetu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
svet plaćanje realno vreme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana