Tekst objavljen: 31.12.2017 10:00        


Paprene kazne za nove upravnike zgrada koji ne budu savesno radili. Ukoliko upravnik ne prijavi stanara, preti mu kazna od 5.000 do 150.000 dinara

Počinje "lov" na neprijavljene stanare

Pre dva dana je istekao rok za upis u Registar stambenih zajednica. Novi upravnici zgrada, kao prvi posao moraće da popišu sve stanove, lokale, garaže, kao i sve žitelje stambenih zgrada.

Po slovu zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, upravnici su dužni da popišu i zajedničke delove objekta. Moraće ažurno da vode i evidenciju o vlasnicima stanova i njihovim podstanarima, kao i o firmama koje iznajmljuju stambeni prostor.

Upravo ova odredba izazvala je paniku među onim stanodavcima koji ne prijavljuju podstanare i za taj profit ne plaćaju porez. Komšija (upravnik) komšiji više ne sme da gleda kroz prste. Ukoliko upravnik ne prijavi stanara, preti mu kazna od 5.000 do 150.000 dinara, jer ostali stanari mogu o ovome da obaveste komunalnog inspektora.

Državne institucije, kao što je Poreska uprava, koje se građani najviše plaše, moći će da traže podatke od upravnika zgrade ili lokalne samouprave.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara kazniće se stanar zgrade ako ne obezbedi pristup samostalnom delu objekta osobama koje u skladu sa posebnim propisima redovno održavaju i kontrolišu funkcionalnost mreže, odnosno transformatorske stanice, instalacija. Pet crvenih platiće i izabrani upravnik koji ne podnese prijavu za upis stambene zajednice i upravnika u roku od 15 dana od prve sednice skupštine, odnosno promenu upravnika i registraciju.

Jedan od najvećih problema svakog stambenog objekta je održavanje. Svaka zgrada ima nekoga ko ne želi, iz raznih razloga, da učestvuje u troškovima održavanja zajedničkih delova zgrade i zemljišta. Novim zakonom, to odlazi u prošlost. Upravnik može da podnese prijavu, a u tom slučaju kazna za nesavesnog građanina je 5.000 dinara.

"Novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj neprofitna stambena organizacija kao pravno lice ako do kraja februara tekuće godine ne dostavi nadležnom organu lokalne samouprave i ministarstvu nadležnom za poslove stanovanja godišnje izveštaje o svom radu, kao i preduzetim merama za sprovođenje stambene podrške iz svoje nadležnosti", navodi se u skladu sa članom 111. ovog Zakona, što u prevodu znači, da svi upravnici moraju da pišu godišnje izveštaje.

Pored kazne stambenoj zajednici, i upravnik dobija kaznu u visini od 5.000 do 50.000 dinara.

Kada se podvuče crta, jasno je da se novim zakonom podiže odgovornost, a kazne su paprene i za upravnike i za stambene zajednice.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

5 komentara

 1. User image
  Zoran 15.12.2017 11:39

  Prava rec je LOGOR

 2. User image
  BakiKg 15.12.2017 13:18

  Oni koji ce morati da prijave stanare , moraju da obave sledece. 1. Moraju svakog meseca da podnose poresku prijavu Poreskoj upravi i to iskljucivo elektronskim putem, jer drugacije ne primaju. To znaci da morate da imate kompjuter i internet i da u njega unesete program poreske uprave za podnosenje prijava. Obzirom da mnogi to ne umeju morate da pozovete neko strucno lice.. tj da se registrujete kao poreski obveznik. 2. za dalju prijavu potreban vam je identifikacioni kod , koga mozete dobiti u policiji sa kojom sklapate ugovor o otvaranje identifikacione kartice. Mozete i u PTT a kosta 3.900. Ima i skuplje ako uzimate na duzi period. Za citanje te kartice mora da se kupi citac kartice i da se postavi program za ocitavanje. To takodje mora da uradi strucno lice koje mora da platite. Kad sve to obavite, i pokusate da se ulogujete, onda vam poreski program napise da vam kartica nije ispravna i da morate ponovo da je ocitate ili popravite, Ponovo idete u SUP a oni nemaju pojma sta je problem. kao ponovo vam ocitaju. Vi se vratite i opet ne mozete da udjete u poreski prigram. I tako se vrtite od SUP do progranera i nista ne mozete da uradite. Lud i zbunjen.

 3. User image
  igor 15.12.2017 14:52

  Ako ja izdajem kucu i prijavim stanara da bi naravno drzavi olaksao placajuci porez na taj profit, da li ce drzava olaksati meni i ostalim stanodavcima tako sto ce u trajanju ugovorne obaveze omoguciti da se struja, voda i ostale komunalije prebace na ime podstanara pa da se oni macuju oko tih dugovanja sa savesnim podstanarima?

 4. User image
  Djordje 15.12.2017 21:39

  Eto novog smanjenja budzetskog deficita i istorijskog uspeha vlade - ozezi po raji, kao da smo u osmanskom carstvu - placas porez a ne dobijes nista zauzvrat. Ulice raspale, djubretari ne rade, inspekcije nisu nadlezne, socijalna pomoc misaona imenica, protestantska etika i kubansko oporezivanje, drugim recima frankenstajn od drzave.

 5. User image
  Deja 01.01.2018 14:39

  Kakve veze ima Clan 111. sa obicnim zgradama? On se odnosi na neprofitne stambene zajednice, koje su definisane clanon 109. i u koje ne spadaju (obicne) stambene zajednice.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kazne upravnik zgrade podstanari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana