Tekst objavljen: 27.04.2015 16:48        


Država je za podsticanje zapošljavanja izdvojila 2,8 milijardi dinara, što je pet puta više nego prethodne godine, a pored toga izdvojila je i 500.000 dinara za zapošljavanje invalida, izjavio je danas direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, izjavio je danas direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Zoran Martinović.

Podsticaji za zapošljavanje ove godine pet puta veći

Na prezentaciji Programa mera aktivne politike zapošljavanju u 2015. godini, on je pozvao preduzeća da u što većoj meri zapošljavaju kadrove sa evidencije nezaposlenih, a na preporuku Nacionalne službe.
Set mera koji se odnosi na zapošljavanje nezaposlenih donosi poslodavcu subvencije od 150.000 dinara za svakog zaposlenog, odnosno 180.000 dinara za zaposleno lice sa invaliditetom, sa obavezom da ga zadrži 24 meseca u radnom odnosu.

Mi ćemo već početkom maja napraviti prve preseke koliko se poslodavaca javilo na javni poziv za podsticaje za zapošljavanje koji je raspisan krajem marta i kakvo je interesovanje privrednika, rekao je Martinović na skupu u Privrednoj komori Beograda (PKB).

On je dodao da je za ovu godinu karakteristično da su svi javni pozivi usmereni prema realnom ili privatnom sektoru, a od deset programa samo jedan uključuje i javna preduzeća, odnosno javni sektor.
"Na početku smo realizacije mera u ovoj godini i pravi je trenutak da se sretnemo sa privrednicima koji će biti naši partneri ne samo u ovom programu, nego i mimo podsticaja koje daje Nacionalna služba za zapošljavanje", kazao je Martinović.

Ističući da se očekuje da svi poslodavci koji žele da zapošljavaju iskoriste podsticaje države i Nacionalne službe, on je ocenio da "zahvaljujući tome, u Srbiji može da bude angažovano više od 5.000 lica u programe stručne prakse i preko 2.000 lica u otvaranju novih radnih mesta".

"Imamo posebne mere i za korisnike socijalne pomoći i želimo da bude veliko interesovanje za ovu meru", poručio je Martinović.

Kad govorimo o podsticajima za zapošljavanje oni se pre svega odnose na privatni realni sektor i verujemo da je to jedini pravi način za povećanje broja zaposlenih na duži rok a sve ostalo bi bile kratkoročne mere, rekao je izvršni direktor Privredne komore Beograda, Svetozar Krstić.

Direktorka beogradske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Ljubica Djordević predočila je da javni poziv za samozapošljavanje traje do 30. juna, dok ostalih devet programa za koje je raspisan javni poziv imaju kraće rokove.

Ona je izjavila da su velike subvencije usmerene i na programe obuke i stručnog osposobljavanja za deficitarna znanja i veštine, za lica bez kvalifikacija i za osobe sa invaliditetom. Poseban program stručne prakse za mlade ove godine ce pohađati 707 Beograđana.

U Srbiji je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje registrovano 766.500 nezaposlenih, nešto više u odnosu na prethodni mesec,ali tri odsto manje nego u aprilu 2014, navela je Privredna komora Beograda u saopštenju.

1 komentar

  1. User image
    milena 27.04.2015 17:43

    ja sam ceo zivot na evidenciji i nijedna od vasih mera nije mi pomogla da dobijem posao.niko me nikada nije pozvao biro sam dosliako sam se uvek raspitivala i prihvatil bih bilo kakav posao. na biro sam dosla potpuno zdrava a sada sa 55 godina potpuno bolesna. i gde je tu realnost. iako bih ja sa dosta narusenim zdravljem radila niko me nece zdravstveno nesposobnu.moj komentar je to da za mene tu nista NEMA. NA MOJUZALOST

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stručna praksa nacionalna služba za zapošljavanje NSZ mladi zapošljavanje mladih

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana