Tekst objavljen: 25.03.2020 14:55        


Građani stariji od 65 godina, kojima je zbog virusa korona zabranjeno napuštanje domova, moći će da dobiju svoje penzije potpisivanjem ovlašćenja za nekoga ko će u njihovo ime podići novac ili pozivom banke u kojoj imaju otvoren račun, saopštili su u Vladi Srbije

Pogledajte kako izgleda ovlašćenje za isplatu penzija, moguće uručenje i dostavom

U prvom slučaju je potrebno popuniti ovlašćenje koje će sadržati lične podatake penzionera i osobe koja se ovlašćuje, broj tekućeg računa, naziv banke, iznos koji se isplaćuje i brojem i slovima, kao i potpis. Ovlašćenje mora biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno.

Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formi – navode u Vladi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Osoba koja podiže novac mora tom prilikom da ima svoju i ličnu kartu onoga čiju penziju uzima.

Oni koji ne potpišu ovlašćenje nekome imaju otvorenu i opciju da pozovu banku u kojoj imaju otvoren tekući račun i da kažu adresu na koju žele da im se dostavi penzija. Po hitnoj proceduri, navode u Vladi, građanima će u ovom slučaju Pošta Srbije dostaviti penzije, a troškove dostave pokriće Republika Srbija.

Banke će takođe i samostalno kontaktirati ove korisnike putem kontakt centra ili SMS porukom od danas, 24. marta, kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se isplata realizovati – stoji u saopštenju Vlade.

Podsetimo, ranije je najavljeno da će martovske penzije biti isplaćene iz jednog dela, kao i da će svaka biti uvećana za po 4.000 dinara.

15 komentara

  1. User image
    Ljubiša Kostić 26.03.2020 11:56

    Da li je uredu da pri podizanju penzije od strane ovlašćenog lica šalterski radnik, i pored prezentovanja ličnih karata penzionera i ovlašćenog lica, traži da se uz ovlašćenje dostavi i kopija lične karte.
    U Leskovcu šalterski radnik pošte ne daje penzije ovlašćenom licu ukoliko ne priloži i kopiju lične karte, navodeći da je dobio uputstvo da tako postupa.

  2. User image
    Lejla 26.03.2020 18:23

    U Šapcu je bio problem sa ovlašćenjem napisanom u slobodnoj formi i ako je imalo sličan sadržaj kao i obrazac.
    U pitanju su penzioneri koji nemaju mogucnost da dođu do elektronskog obrasca.

  3. User image
    Vanja Sobot 27.03.2020 8:14

    U Vojvodjanskoj banci (OTP banka), ne priznaju ovaj obrazac jer imaju svoj. Vracaju ljude da popune njihova ovlascenja i opet u red napolje. Strasno. Obrada svake stranke koja ima ovlascenje traje vise od 30 min. Kopiraju licne karte bez pitanja.

  4. User image
    Ivanka 27.03.2020 10:24

    Juce nisam stigla podici penziju iz istih razloga. Odem u prvu kazu ne vredi obrazac, vratim se kuci, popuni otac, ponovo u postu, izlazi upravnik da obavesti da ko ceka penziju para nema. Sta cu ja idem u susedno mesto vadim dokumenta zena na salteru nece da primi kaze da nemam fotokopije licnih karata. Gde da kopiram? Molim da me puste sa posla da podignem penziju, nigde nista ne radi. I sta cu vec je dva sata vratim se. A guzve gde god se okrenem. Ovo je strasno.

  5. User image
    Aleksandra 27.03.2020 11:24

    U pošti u Krnjači su zahtevali kopiju lične karte, ( iako nigde nije pisalo da treba), a i ne priznaju obrazac pisan rukom.
    Ne dostavljaju na kućnu adresu novac. Tako da to što piše na sajtu piše i NBS za njih ne važi.
    Nadam se da će se sa samovoljom u ovoj pošti nadležni uskoro pozabaviti. Najneljubazniji šalterski radnici.

  6. User image
    Danka 27.03.2020 14:20

    U Subotici u pošti ne prihvataju punomoćje overeno kod notara jedan dan pre proglašenja vanredne situacije .Zašto ovo ne važi kada je redovno urađeno i pečatirano kod notara?

  7. User image
    Milos 28.03.2020 20:50

    Postovani, kako lice starije od 65 da podigne stedni ulog iz dbanke? Da li za to vazi punomocje? Da li moze punmocje da se da sinu da podigne sredstva za roditilje? U pitanju je NLB banka. Molim va s za odgovor.

  8. User image
    milan 29.03.2020 17:22

    U komercijalnoj pola sata im je trebalo da mi daju novac,kopiranje,popunjavanje,potpisivanje svega i svačega do besvesti...

  9. User image
    Kamatica tim 30.03.2020 9:57

    Poštovani Miloše,

    Savetujemo Vam da kontaktirate direktno banku koja je u pitanju i raspitate se.

    Srdačan pozdrav,

    Kamatica tim

  10. User image
    Nena 30.03.2020 23:59

    Kad zovem banku niko se ne javlja,kad zovem postansku stedionicu niko se ne javlja

  11. User image
    Danica Milenkovic 03.04.2020 14:08

    U Eurobanci insistiraju na svom obrascu. To znači da moram ponovo do dede koji je u selu na 40km od Kragujevca po ponovni potpis, pa opet čekanje u redu. Radije ću izvaditi novac iz svog džepa i dati dedi.

  12. User image
    Mila Trajkovic 05.04.2020 16:52

    A sta ako je penzioneru ukradena licna karta, a salteri MUP ne rade pa ne moze da izvadi novu?

  13. User image
    Todic Nebojsa 13.04.2020 12:35

    Zovem kol centar kom. Banke danima izbacuje vezu odmah zovem dirktni telefon niko se ne javlja. Vidim da ima velikih prpblema sa ovlascenjem hocu licno da dignem penziju.

  14. User image
    Ivana 15.04.2020 19:42

    I pored zvaničnog sajta Poštanske štedionice gde je jasno navedeno kako treba da izgleda ovlašćenje za penzionere i da može i svojeručno da se napiše (ali da sadrži potrebne podatke) i da su potrebne lične karte penzionera i ovlašćenog lica koji se nose na uvid, šalterski službenik u pošti u Ostružnici (Beograd) mi je tražio kopije ličnih karata. Kad sam krenula da se raspravljam onda je rečeno da, pošto su čipovane lične karte, da ne moraju kopije, može on to preko čitača da uradi. I naravno, na ulaznim vratima Pošte, na papiru gde je oštampano šta je potrebno za podizanje penzije, rukom je dopisano "i kopije ličnih karata". Mogli su dopisati i "100 g kafe, bombonjera" .... Zar to treba da bude validan dokument, na osnovu kog oni traže i kopije ličnih karata?! Po mom mišljenju, svoj deo posla (kopiranje tih dokumenata) su prebacili kao obavezu nas građana. Kako god, čist bezobrazluk!

  15. User image
    Pilic jelena 16.04.2020 11:22

    Javljam see if Subotice. Josh nisam digla penziju jer u bankama nema para. Moj sin idea svaki Dan .Kako da dignem penziju I triosim I kupujem kada su banke prazne a 3meseca ne moraju see uplatiti racuni. Javljam se iz Subotice. Tu su I praznici.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ovlašćenje za podizanje penzije dostava penzije penzije isplata penzija vanredno stanje penzioneri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana