Tekst objavljen: 11.01.2022 16:25        


Evropske avio-kompanije prisiljenesuda lete praznim ili gotovo praznim avionima kako ne bi izgubili prava na aerodromske slotove od kojih im zavisi promet. Pravo na slot, odnosno mesto gde avion pristaje kada sleti, može da se izgubi ako se ne koristi na način preciziran ugovorom između avio-kompanije i aerodroma

Pojedine avio-kompanije moraju da organizuju letove bez putnika


Protiv svega toga bune se i najveći avioprevoznici, počev od nemačke Lufthanze sa svojom grupom, grupe KLM-Er Frans.

Te kompanije podsećaju da im je omikron soj koronavirusa neočekivan otežao poslovanje, jer je veoma zarazan i putnici koji ne moraju da lete obično odustaju od putovanja.

Kompanije zahtevaju veću fleksibilnost, jer u suprotnom uzalud troše gorivo i zagađuju atmosferu kada nemaju dovoljnu kvotu sletanja i uzletanja koja je nužna da se zadrži pravo na slot.

Sama Lufthanza je najavila da će ove zime poništiti oko 33.000 letova jer za njih nema interesovanja putnika.

Ipak, kako se dodaje, moraće da leti oko 18.000 puta praznim avionima kako ne bi izgubila važne slotove.

Oko 3.000 praznih letova ove zime najavio je Brisel Erlajns, kompanija sa sedištem u gradu u kom su evropske institucije odlučile da je smanjenje avio letova nužno za ublažavanje klimatskih promena.

Uprave evropskih aerodroma kako se ocenjuje pre svega interesuje profit i smatraju da je iskorišćenost njihovih slotova od 50 ili 64 odsto prevelika "žrtva" koju treba da podnesu.

Sa druge strane EU ne razmišlja o tome da im nadoknadi taj gubitak, jer bi zbog toga negodovale njene "štedljive"članice.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pravilo slotova na aerodromu se jednostavno zove: "ili ga koristiš ili ga gubiš" ("use it or lose it").Stalni slotovi za letove ka popularnim destinacijama na najvećim aerodromima predstavljaju veoma važnu i dragocenu uslugu u industriji vazdušnog saobraćaja.

Da bi očuvala slotove, svaka avio-kompanija mora da garantuje godišnji broj pristajanja, odnosno barem 80 posto ukupnih prava na pristajanje utvrđenih ugovorom isa upravom nekog aerodroma.

Aerodromi inače od toga zarađuju mnogo više nego od aerodromskih taksi za putnike i od reklamnih panoa.

Tokom pandemije to ograničenje je bilo ukinuto prošle godine u martu, ali se polako vraća. Avioprevoznici sada gube slot ako ne iskoriste barem 50 odsto u odnosu na ugovoren broj pristajanja. Pored toga najavljuje se da će polovinom marta taj broj biti pobećan na 64 odsto.

Ipak, avioprevoznici sve više ulažu u svoje poslove kako bi što spremnije dočekale popuštanje pandemije. Tako je italijanska avio-kompanijaIta koja jenastala od uništene Alitalije, saopštila je kakojeLufthanza zainteresovana da otkupi oko 40 posto njenog vlasništva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
slotovi letovi bez putnika avio kompanije evropa pandemija Lufthansa avio-kompanija Erfrans-KLM

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana