Tekst objavljen: 26.08.2018 13:00        


Dva su trenda prisutna od početka godine - prvi da su banke snizile kamatnu stopu za dozvoljeni i nedozvoljeni minus, dok sa druge strane povećale provizije za veliki broj usluga, a neke su počele i da naplaćuju.

Pojeftinio dozvoljeni minus, ali poskupele provizije

Nema tarifnika banke koji je isti, a broj usluga koji se nalazi i naplaćuje iznosi više stotina. Od početka godine, međutim, banke snižavaju kamatne stope za dozvoljeni minus.

Kada se uporede prosečne ponderisane kamatne stope na prekoračenja za tekući od januara do poslednjih podataka za jun, primetno je pojeftinjenje ove usluge. Čak je 16 banaka snizilo cenu korišćenja popularnog minusa, a devet blago povećale, dok je kod jedne cena ostala nepromenjena. Tako da ova usluga sada u zavisnosti od banke se kreće od 15,12 odsto do 36,27 odsto, a januaru raspon je iznosio od 19,24 odsto do 36,36 odsto.

U Srbiji ima 7,5 miliona tekućih računa, a u odnosu na decembar 2017. više je za 35.612. Iznos dozvoljenog prekoračenja je 46,6 milijardi dinara (395,2 miliona evra). Međutim 239.043 računa je u kašnjenju i njihovi korisnici ulaze u nedozvoljeni minus čije kamate uopšte nisu male.

Nedozvoljeni minus je ubedljivo najskuplja pozajmica iz nužde. Raspon mesečnih kamatnih stopa za ulazak u nedozvoljenu zonu u januaru iznosio je 10,94 odsto do čak 72,60 odsto, u junu od 11,27 do 59,46 odsto.

I dok s jedne strane blago pojeftinjuju usluge, druge poskupljuju ili počinju da se naplaćuju. Nedavno su klijenti banaka dobili obaveštenje da će banke menjati tarifnike. Iako to nisu činile, mnoge su počele da naplaćuju upit stanja na bankomatu, transakcije preko mobilnog ili kompjutera.

Šta koliko košta

Tako klijenti pojedinih banaka plaćaju paket usluga vezane za tekući račun i do 660 dinara, izdavanje raznih potvrda na zahtev klijenta je od 330 dinara, slanje opomena i do 400 dinara, SMS po upitu 10 dinara, plaćanja preko m i e benkiga su najčešće 15 dinara. Upit stanja na bankomatu svoje banke negde se naplaćuje 15 dinara, dok kod tuđe i do 50 dinara, a blokada međunardone kartice može da vas košta i 1.500 dinara. Takođe platićete i promenu PIN-a na bankomatu sto dinara, a banka će vam naplatiti i izdavanje novog PIN-a u zavisnosti od kartice i do 350 dinara.

Veće zarade od naknada

Prošle godine od naknade i provizija banke u Srbiji su zaradile 2,4 milijarde dinara nego 2016. godine. Lane su od ovih usluga prihodovale više od 37 milijardi dinara. Istovremeno, njihova dobit od kamata iznosila je 120,9 milijardi dinara, što je za 2,4 manje nego u 2016.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke provizija tekući račun dozvoljeni minus nedozvoljeni minus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana