Tekst objavljen: 01.09.2016 12:02        


Pokazatelji o rastu inflacije i o stopi nezaposlenosti u evrozoni, koji su objavljeni, neznatno su slabiji od prognoza analitičara, pošto je privredna aktivnost i dalje oscilira oko istog nivoa usled spekulacija da će Evropska centralna banka (ECB) doneti novi paket stimulativnih mera. 

Pokazatelji o inflaciji u evrozoni stabilni

Zvanična agencija Evropske unije za statistiku, Evrostat, saopštila je da su potrošačke cene u evrozoni u avgustu porasle za 0,2 odsto, po istoj stopi kao u julu, prenosi agencija AFP.

Istovremeno, stopa nezaposlenosti u regionu jedinstvene valute ostala je u julu nepromenjena na 10,1 odsto.
Analitičari koje je anketirala kompanija za finansijske usluge Faktset očekivali su da će inflacija iznositi 0,3 procenta, a stopa nezaposlenosti 10,0 odsto.

Inflacija je ključni indikator osnovne potrošačke tražnje u nekoj ekonomiji, i taj pokazatelj je već nekoliko godina znatno ispod ECB-ove ciljane inflacije od približno 2,0 procenta, navodi francuska agencija.

Na nove podatke uticao je i šok izazvan britanskim glasanjem za izlazak iz EU u junu, koji se, kao što se
strahovalo, odrazio na ekonomsko raspoloženje, ali ne u tako katastrofalnoj meri kao što su neki upozoravali.
Evropska komisija je juče saopštila da je njen Indikator ekonomskog raspoloženja (ESI) za 19-člani monetarni blok pao za jedan ceo poen na 103,5 u avgustu.

Međutim, kompanija Markit, koja se bavi praćenjem raznih ekonomskih pokazatelja, saopštila je prošle nedelje da ekonomija evrozone nastavlja da dokazuje svoju otpornost, budući da preduzeća i dalje ispoljavaju spremnost za ulaganja u svoje poslovanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evrostat ecb evropska komisija EU evrozona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana