Zvanični kurs Evra za dan 29.10.20. :: 117.5795 rsd
Tekst objavljen: 24.04.2020 11:30        


Poljoprivrednici u Srbiji koji konkurišu za pomoć države, odnosno sredstva namenjenih agraru za ublaževanje negativnih efekata pandemije korona virusa, ne moraju da da budu u sistemu PDV-a, dovoljno je samo da su u regidstru poljoprivrednih gazdinstava, rekao je za današnji trobroj „Večernjih novosti“ minstar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović

"Poljoprivrednici koji konkurišu za pomoć ne moraju da budu u sistemu PDV-a"

On je potvrdio da uslov da moraju biti u sistemu PDV-a ne važi „ni za jednu od poljoprivrednih mera, čak i ako uzmu kredit“.

„Oni koji se nalaze u Agenciji za privredne registre mogu samo još dodatno da konkurišu i za mere koje su namenjene privrednicima u Srbiji“, rekao je ministar poljoprivrede.

List podseća da je svim poljoprivrednicima u Srbiji, koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu, na raspolaganju pomoć države u vrednosti od 2,6 milijardi dinara, koju poljoprivrednici mogu da koriste kroz kredite, sa kamatnom stopom od jedan odsto i otplatom na tri godine, ali i kroz direktnu finansijsku pomoć.

Novac je poljoprivrednim proizvođačima već na raspolaganju, nakon što je Vlada Srbije prošle sedmice usvojila dve uredbe – jednu o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima, a drugu o finansiranoj podršci gazdinstvima kroz olakšan pristup korošćenju kredita.

Deo naovca namenjen je za direktna davanja.

U Ministarstvu poljoprivrede su za „Večernje novosti“ kazali da ova jednokratna pomoć nema veze sa subvencijama koje država daje poljoprivrednicima u Srbiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
sistem PDV poljoprivreda poljoprivrednici pomoć države branislav nedimović PDV

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana