Tekst objavljen: 02.03.2020 14:55        


Poljoprivrednici od danas mogu da se prijave za subvenije po hektaru i za gorivo, a kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede novac će biti uplaćen sedam dana od podnošenja zahteva. Država će isplatiti 20 dinara po litru, za 60 litara po hektaru, a maksimalno do 20 hektara zemljišta

Poljoprivrednici mogu od danas da se prijave za subvencije

Opredeljeno je gotovo 10 milijardi dinara za ove dve mere – za davanje po hektaru i za davanje za gorivo, što će biti dovoljno za oko milion i 850.000 hektara oranica, odnosno 450.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

"Od jutros u svim filijalama Uprave za trezor poljoprivredni prizvođači mogu da da podnesu svoje zahteve za davanje po hektaru i za davanje za gorivo i u roku od sedam dana od podnošenja zahteva njima će novac biti na računu", kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Na pitanje da li su te mere dovoljne, ministar kaže da je u poljoprivredi uvek svega malo, ali da su to iste mere kao prethodne godine.

"Ja se nadam da ćemo već od jeseni kroz izmena naše zakonodavnog sistema u oblasti poljoprivrede imati neka poboljšanja u ovom sektoru", dodaje Nedimović.

Kaže da je jako važno da se da se definiše ko je to poljoprivredni proizvođač – da li je to neko ko od toga živi i da oni imaju veća prava nego lica koja se ime usput bave.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Za ovu nedelju najavljeno je objavljivanje očekivanih cena za 20 najznačajnijih poljoprivrednih proizvoda.

"Najvažnije je da istražimo kako tržište u ovom trenutku reaguje, tržište je dosta dobro sada pozicionirano iz ugla Srbije za većinu ratarskih kultra. Do kraja nedelje ćemo izaći da očekivanim cenama, ali idu april i maj, nikad ne možete da znate sa prirodom kako će ići. Ukoliko stvari budu bile dobre, ne bude bilo nekih ekstrema u pogledu padavina ili ektremnih suša, možemo da očekujemo sasvim dobru godinu", rekao je Nedimović.

Pozivu za subvencije za male traktore već se odazvalo 800 poljoprivrednika, ali je veliko interesovanje i za velike mašine.

"Poziv za male traktore nije završen, traje do 31. maja, do sada ima 800 aplikacija i ja očekujem da ćemo imati dosta do 31. maja. Sledeće nedelje ćemo početi da isplaćujemo prve subvencije za traktore", rekao je Nedimović.

Što se tiče velikih traktora, odobrili smo u programu "Srbija 2020-2025" 50 miliona evra za ovu godinu, dodaje ministar.

"Ja mislim da je to sasvim dovoljno da zanavljamo našu mehanizaciju i mislim da ćemo polako spuštati tu starost traktora koja sada iznosi 19 godina", naglasio je ministar.

Ukazao je i da su završena sva rešenja za 2019. godinu, i u narednih 15-20 dana svima će biti novac na računu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
subvencije po hektaru poljoprivreda subvencije subvencije za gorivo branislav nedimović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana