Tekst objavljen: 17.11.2019 13:00        


Poljska državna gasna kompanija saopštila je danas da je obavestila Gasprom kako neće produžiti dugoročni ugovor o uvozu gasa, nakon što istekne za tri godine

Poljska odustala od ruskog gasa

Poljska radi na smanjenju svoje zavisnosti od ruskih energetskih izvora, koje je Moskva ponekad koristila kao sredstvo političkog pritiska na svoje partnera, navodi AP.

U okviru napora za smanjenje zavisnosti je i sklapanje dugoročnih ugovora za isporuku tečnog prirodnog gasa iz SAD, Katara i drugih zemalja, kao i razvoj novog gasovoda s Norveškom za isporuke iz Severnog mora.

Poljska kompanija PGNiG saopštila je da je, u saglasnosti sa odredbama sporazuma, poslala obaveštenje Gaspromu, koji kontroliše ruska država, da će ugovor biti prekinut 31. decembra 2022. godine.

Naveli su i da će Poljska imati dovoljno energije posle tog datuma.

Više puta je Poljska navodila da su finansijske odredbe ugovora s Gaspromom nepovoljne i da plaća višu cenu nego drugi u Evropi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Poljaci koriste oko 14 milijardi kubnih metra gasa godišnje. Prema ugovoru s Gaspromom, obavezni su da godišnje uvezu oko 10 milijardi kubnih metara gasa od Rusije.

1 komentar

  1. User image
    Sveta 17.11.2019 13:53

    Poljska ako neće ruski gas i ne mora. Niti će Rusija propasti niti poljska. Rusi i Nemci su znali da će Poljaci praviti problema sa gasom pa su uradili Severni tok. Poljska će sa kupovinom gasa izaći na svetsko tržište pa će videti kako to izgleda.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gas Poljska gazprom ruski gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana