Tekst objavljen: 08.03.2017 14:16        


Poreska uprava je u 2016. godini naplatila 87,6 milijardi dinara više javnih prihoda u odnosu na prethodnu godinu, izjavila je sinoć direktorka Dragana Marković. Od ukupno 1807,7 milijardi dinara javnih prihoda u 2016. godini, Poreska uprava je naplatila 61 odsto ili 1.102,8 milijarde dinara, rekla je Marković i precizirala da je taj iznos veći za 87, 6 milijardi dinara u odnosu na isti period 2015 godinu.

Poreska uprava naplatila 87,6 milijardi RSD

Ona je istakla da Poreska uprava teži uspostavljanju uređenog sistema poslovanja koji će obezbediti redovne poreske i druge budžetske prihode i omogućiti stabilan razvoj države i društva.

"Najvažniji prioriteti su povećanje efikasnosti naplate javnih prihoda i borba protiv sive ekonomije", rekla je Marković.

Ona je dodala da je u strukturi naplate ostvaren rast po svim oblicima javnoh prihoda, ali je napomenula da se to najviše odnosi na doprinose i akcize.

Prema njenim rečima, u 2016. godini izvršeno je čak 20.892 kontrole i to, 13.134 kontrole javnih prihoda, preko 7. 473 kontrole fiskalnih računa i 285 ostalih kontrola.

Ustanovljeno je, kaže Marković, 19,8 milijardi novootkrivenih prihoda, od čega se više od polovine odnosi na prihode PDV-a, a nešto više od četvrtine na poreze i doprinose.

U kontroli evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa od ukupno 7. 473 kontrolisanih obveznika, kod 2.942 su utvrđene nepravilnosti, što je oko 39 odsto, dodala je ona.

Kada je reč o otkrivanju poreskih krivičnih dela, poreska policija je podnela oko 1.813 krivičnih prijava protiv 2.350 lica zbog sumnje da su utajili porez.

Marković je na Kopaonik biznis forumu navela da Poreska uprava ima 5.065 zaposlenih, od toga dve trećine čine žene, a preovlađuje visoka stručna sprema.

Ona je precizirala da 32 odsto zaposlenih čine poreski inspektori, a najmanje ima inspektora u poreskoj policiji.

Iako se čini da je taj broj veliki, on je, kaže Marković, zabrinjavajuće mali, navodeći da je pre desetak godina, tačnije 2005. bilo dvostruko više sistematizovanih radnih mesta nego danas.

Marković je sa panela na Kopaoniku poslala poruku da će smatrati da je Poreska uprava uspešno sprovela program transformacije, ukoliko Srbiju učini atraktivnom za poslovanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dinar poreski inspektori poreska uprava

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana