Tekst objavljen: 15.08.2015 11:35        


Poreska uprava Srbije na sve načine pokušava da poboljša naplatu poreza pa čak i građane poziva da joj budu od pomoći.

Poreska uprava poziva građane da cinkare komšije

Država godišnje gubi milijarde dinara zbog utaje poreza. Zato i ne čudi što je Poreska uprava pre nekoliko dana pokrenula novu aplikaciju "poreski alarm".Građani su pozvani da prijave vlasnike kafića i radnji koji ne izdaju račune, gazde koji zapošljavaju radnike na crno, komšije koji imaju neregistrovane firme... Ovo, međutim, nije prvi pokušaj poreznika da državni budžet pune oslanjajući se i na cinkarenje. Jedina razlika je što ovog puta ne nude pare, pišu Večernje novosti.

Bivši ministar finansija, Mlađan Dinkić, je 2005. godine organizovao kampanju čiji je slogan bio "Jedan poziv menja sve". Za svaku prijavu trgovca koji ne izdaje fiskalne račune, koja bi se pokazala kao tačna, isplaćivana je nagrada od 500 dinara, što je tada iznosilo nešto više od šest evra.

Pre dve godine, Poreska uprava je pozvala građane da prikupljaju fiskalne račune i da na taj način daju svoj doprinos u borbi protiv sive ekonomije i uspostavljanju finansijske discipline. Organizovana je i nagradna igra, a premija je bila automobil. Građani su dobijali i pegle, tostere, miksere... Poreska uprava je tada saopštila da je efekat nagradne igre bio 92 miliona dinara poreza, koji je naplaćen, dok je ukupan trošak njenog organizovanja bio oko dva miliona dinara.

Bivši direktor Poreske uprave Srbije, Ivan Simič, imao je još neke neobične metode za povećanje naplate poreza, pa je i na terenu proveravao ko ne izdaje fiskalne račune. Vlasnici jednog ugostiteljskog objekta u Beogradu je čak poslao i pismo. Pošto je u njenom lokalu kupio pljeskavicu uz koju nije dobio fiskalni račun, obavestio je biranim rečima, da to nije lepo i da je važno plaćati poreze, jer se oni "koriste i za uređenje ulice u kojoj imate svoj lokal, za škole koje posećuju vaša deca ili unuci, te za zdravstvene ustanove u kojima ste se ili ćete/ćemo se možda nekada lečiti".

Nova direktorka Poreske uprave, Dragana Marković, odlučila se za druge metode. Kaže da sigurno neće ići u terensku kontrolu po splavovima i noćnim klubovima, jer za te poslove, kako kaže, postoje nadležne službe i svako treba da radi svoj posao.

Od građana ne očekuje da znaju ko je prvi poreznik Srbije i kako izgleda, ali veruje da imaju korisne informacije koje će inspektorima pomoći da ostvare bolju naplatu poreza.

Ostaje još da se vidi da li će građani koji daju svoj doprinos i prijave razne zloupotrebe, biti zadovoljni ili će se ispostaviti da su uzalud cinkarili.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

 1. User image
  Brasa 19.08.2015 9:57

  Za vreme turaka mozda je i bilo opravdano utajiti porez-harac jer na taj nacin stanovnistvo nije htelo da jaca tudjinsku drzavu ali danas platiti porez je patriotski cin jer na taj nacin jacamo svoju drzavu (zdravstvo obrazovanje vojsku i policiju), a po meni je sasvim opravdano prijaviti ljude kopji ne izmiruju svoje obaveze i ne smatram da je to cinkarenje nego patriotski cin jer na taj nacin jacam svoju drzavu i stvaram preduslove za bolju buducnost nase dece.

 2. User image
  Strahinja 20.08.2015 6:39

  Druze nestrucni nelupetaj.
  U vecini ozbiljnih drzava kakva Srbija nije placanjem poreza imas drzavu iza sebe.
  Drzava ti ne da da propadnes.
  Tamo se isplati placati porez jer sve drzavne funkcije funkcionisu i svi servisi su dostupni.
  ovde država razmišlja samo kako da te udari po glavi što jače i što više toliko da te udari po glavi da se više ne dignes što je jedina svrha plaćanja poreza.
  Na kraju taj porez ide u džepove državni funkcionera pogledaj kako se oni ponašaju vredi li njima davati novac?
  Dakle ukljuci mozak ako imas covece

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
utaja poreza oporezivanje porez poreska uprava

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana