Tekst objavljen: 31.12.2018 9:20        


Da bi neko imao obavezu da plati porez na neki deo svoje imovine, prvi uslov je da tu imovinu uopšte ima. Međutim, u slučaju poreza na oružje, ovo osnovno logičko pravilo u Srbiji ne važi.

Porez i na ukradeno oružje

Naime, porez na oružje ovde se plaća čak i kada je to oružje ukradeno, krađa prijavljena, a oružni list predat policiji.

Na sličnu situaciju se žalio i čitalac Danasa iz Alibunara kojem je rešenje za porez stiglo na pištolj koji nema još od 1993. godine, a zatim posle žalbe i obećanja da će problem biti rešen, ponovo mu stiglo drugo rešenje, samo ovaj put iz Poreske uprave u Vršcu.

Iako iz Poreske uprave nisu odgovorili na pitanja Danasa u vezi ove i drugih nelogičnosti u poreskom tretmanu oružja, kako saznajemo, problem bi mogao da bude rešen izmenom zakona, za šta će inicijativu podneti Lovački savez Srbije sa drugim zainteresovanim udruženjima.

Kako za Danas.rs kaže Bratislav Ćirković, predsednik Lovačkog saveza, sa Nacionalnom asocijacijom za oružje Srbije i Streljačkim savezom Srbije uskoro će biti formirana platforma za izmene zakona, koja će precizirati šta sve treba promeniti i na koji način, posle čega će i zvanično biti pokrenuta inicijativa za izmenu zakona.

– Kada je nekom ukradeno oružje, ono više nije u vlasništvu tog čoveka, tako da je van pameti da mu se naplaćuje porez za nešto što nema. Takvo rešenje ne postoji nigde drugde na svetu. I drugo, treba znati da se u Srbiji 98 odsto krivičnih dela počini nelegalnim oružjem, a ovakvim pristupom države mi teramo ljude da idu u nelegalno – upozorava Ćirković.

Prema njegovim rečima, porez na oružje se najviše plaća na oružje za ličnu bezbednost i kolekcionarsko oružje, dok je lovačko izuzeto od poreza, osim u slučaju poluautomatskog oružja. Ćirković smatra da ni ova vrsta ne bi trebalo da bude obuhvaćena porezom, jer lovci u svakom slučaju “moraju da redukuju municiju”, zbog čega će u inicijativi za izmenu zakona predvideti poresko oslobođenje i za ovu vrstu oružja.

– U Srbiji ima 80.000 lovaca. Ovakav poreski tretman utiče na to da se broj lovaca smanjuje, što obara i sve prihode koje država ostvaruje od lova – kaže Ćirković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Inače, Zakonom o porezu na upotrebu, držanje i nošenje dobara predvićeno je da za ovu godinu porez na automatsku pušku iznosi 13.280 dinara, a za poluautomatsku 5.330 dinara.

Za oružje namenjeno ličnoj bezbednosti porez je 3.600 dinara, a ako vlasnik ima i dozvolu za nošenje oružja – 17.949 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porez na oružje oporezivanje oružje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana