Tekst objavljen: 23.04.2019 9:50        


Rešenje o utvrđenom porezu na imovinu u Beogradu je počelo da se dostavlja na kućne adrese obveznika.

Porez na imovinu stiže na kućne adrese

U Petrovcu na Mlavi dostava počinje od ove nedelje, dok će Topola i Paraćin poreska rešenja na kućne adrese početi da šalju posle praznika. U Petrovcu na Mlavi, Topoli i Paraćinu kažu da su cene identične kao i prošle godine i da ništa nisu menjali.

U Sekretarijatu za javne prihode grada Beograda potvrđuju za Kamaticu da su se cene za prethodnu godinu menjale od jedan do dva procenta pri čemu manji rast cena imaju stanovi i garaže, jer u prometu nepokretnosti ima dosta novih objekata. Cene za poslovni prostor i kuće za stanovanje imaju tendenciju blagog pada.

Beograd ograničio godišnje uvećanje 

Grad Beograd je doneo odluku da porez na imovinu ne može biti povećan više od dva procenta u odnosu na porez za prethodnu godinu. Pritom, neće svi građani imati povećanje poreza celih dva odsto, već to povećanje može biti i manje, i zavisi od prosečne cene prodatog kvadrata.
Visina poreza ne zavisi od opštine, već od površine, zone i vrste nekretnina.


„Naplata godišnjeg poreza na imovinu za prvi kvartal 2019. godine u odnosu na isti period 2018. godine beleži rast od oko 10 procenata, što je rezultat aktivnosti sekretarijata za javne prihode na povećanju obuhvata i ažuriranju baza poreza na imovinu i kontinuiranog preduzimanja mera naplate“, kažu u beogradskom sekretarijatu za javne finansije.

Na ažuriranju baze podataka poreza na imovinu u prethodnoj godini radilo se u celoj Srbiji. U 44 opštine, kroz projekat švajcarske vlade „Reforma poreza na imovinu“ bilo je angažovano 325 popisivača koji su išli od vrata do vrata i proveravali da li se stvarno stanje nekretnina na terenu slaže sa onim koje građani plaćaju u poreskoj prijavi.

U Topoli su sredinom 2018. godine povećali naplatu poreza na imovinu za 10 miliona dinara, a u ovoj godini očekuju povećanje od još 10 procenata. U Vlasotincu u bazu podataka o nekretninama nisu uneli još sve promene koje su popisali na terenu, ali već sada očekuju da to povećanje bude između 15 i 25 procenata.

U prethodnih šest meseci u Ćupriji je radilo šest popisivača koji su povećali površinu koja se sada oporezuje za oko 23 procenta u 2018. godini, u odnosu na prethodnu. Povećan je i iznos poreskog zaduženja, sa 80 na 99 miliona dinara, kao i naplata za 25 odsto. U Vranju je radilo 16 popisivača koji su obišli 16 mesnih zajednica. Podnete su 5.840 novih poreskih prijava, a ukupna novoupisana kvadratura je 426.850 metara kvadratnih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U Sjenici je šest popisivača povećalo obuhvat naplate poreza na imovinu za 24 procenta, dok je finansijsko povećanje preko 20 odsto.

„Najveći procenat novih kvadrata koji su upisani i koji će se od sada oporezivati su zapravo nadogradnje. Odnosno, u velikom broju opština smo primetili da su građani imali kuće od 100 ili 150 kvadrata, a porez plaćali na 50. Problem kod naplate poreza na imovinu je i taj što je do sada stalno postojao neki reprogram za one koji nisu redovno plaćali. Tako da, neplatiše zapravo nikada nisu bile kažnjene. Mi radimo i na tome da se ta loša praksa, kroz zakonsku regulativu, izmeni“, kaže Aleksander Grunauer, direktor švajcarskog programa „Reforma poreza na imovinu“.

Pet opština u Srbiji koje su najviše povećale obuhvat poreza na imovinu, početkom juna podeliće bespovratnih milion franaka. Reč je o poklonu švajcarske Vlade.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarska Srbija oporezivanje porez na imovinu porez aleksander grunauer paraćin topola petrovac na mlavi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana