Tekst objavljen: 28.06.2023 15:25        


U Udruženju radnika na internetu kažu da jedva čekaju početak rada portala zbog mnoštva nejasnoća u vezi sa plaćanjem poreza

Portal „Frilenseri” kreće sa radom od 1. jula


Da bi na vreme izmirili svoje poreske obaveze, radnicima na internetu, odnosno frilenserima, od 1. jula biće dostupan i novi portal „Frilenseri”. U NALED-u potvrđuju da će ovaj portal definitivno postati aktivan s istekom drugog kvartala, a preko njega će korisnici moći da na pojednostavljeni način podnesu poresku prijavu odgovorom na mnoštvo pitanja. Po podnošenju prijave, dobiće uplatnicu sa kju-ar kodom.

– Zahvaljujući portalu korisnici će moći i da obračunaju porez i procene da li oni jesu frilenseri naspram konkretnih prihoda koje su ostvarili. Imaće mogućnost i da postave pitanja za više informacija, ali i da se prijave na osiguranje putem linka koji ih upućuje na sajt Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja – navode u NALED-u. Uz to, i Ministarstvo finansija izradilo je poseban vodič za popunjavanje poreske prijave, koju mogu podneti u skladu sa novim režimom samooporezivanja.

– Frilenserima stoji na raspolaganju mogućnost da podnesu poresku prijavu bez zaračunavanja kamate – podsećaju nadležni.

Da jedva čekaju početak rada portala zbog mnoštva nejasnoća u vezi sa plaćanjem poreza, potvrđuju u Udruženju radnika na internetu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Tamara Petrović, predstavnica udruženja, ističe da portal neće biti samo mesto gde će se plaćati porez već će postati i nešto takođe važno – mesto gde će svi moći da se informišu, gde će biti sabrane sve informacije u vezi s tim ko sve spada u grupu koja podleže samooporezivanju.

– Portalom bi trebalo da budu obuhvaćene sve kategorije, odnosno oni koji svoje poreske obaveze namiruju samooporezivanjem, bez obzira na to gde su im klijenti ili poslodavci, bez obzira na to da li su radili u stranim firmama, kao na primer moreplovci, ili su radili kao pravi frilenseri, ili možda kao ljudi koji u Srbiji pružaju nekakvu uslugu, a nisu registrovani. Kroz taj portal bi trebalo da se razjasni ko sve spada u te i takve slučajeve, kao i to zašto je i kome sve Poreska uprava slala poreska rešenja – ističe Petrovićeva.

Ona dodaje da je cilj da se pojasni za koga država smatra da treba da uđe u ovu kategoriju, jer, kako dodaje, to ipak nisu samo i jedino frilenseri koji rade za strance.

Modeli za oporezivanje frilensera inače su usvojeni krajem prošle godine. Postoje dva modela. Primera radi, ako neko svaki mesec radi poslove za 250 evra, a to se računa na kvartalnom nivou, od tri meseca, ostvarićete oko 80.000 dinara dobiti i imaće mogućnost da na svaka tri meseca bira model plaćanja poreza. Ukoliko odabere prvi model to znači da za 80.000 dinara ne plaća porez, zato što je neoporeziv iznos 96.000 dinara, ne plaća penzijsko, a zdravstveno samo ako ga nema. Međutim, neko ko želi da ima staž može da se opredeli za drugi model oporezivanja, gde na ovaj iznos plaća penzijsko, na najnižu osnovicu, i za tri meseca to je 25.000 dinara za penzijsko osiguranje, a 4.000 dinara za zdravstveno, što je oko 30.000 dinara obaveza prema državi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tamara petrović frilenseri portal frilenseri 1. jul

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana