Tekst objavljen: 28.11.2022 15:25        


Vožnja"Milošem Velikim" od Beograda do Čačka neke vozačeće od 3. decembra koštati više, u zavisnosti od naplatne rampe na kojoj izlaze sa auto-puta

Poskupljuje putarina na "Milošu Velikom"


On koji se isključuju kod Preljine, plaćaće kao i do sada430 dinara, ali od početka sledećeg meseca počinje naplata putarine i na delu od Preljine do Pakovraće, tako da će oni koji se budu isključivali na sledećoj naplatnoj rampi, na izlazu iz grada, kod Pakovraće naknadu plaćati 470 dinara.

Iz "Puteva Srbije" navode da se praktično ne radi o poskupljenju putarine, već da je u pitanju početak naplate i na deonici od oko 11kilometara, koja je otvorena krajem januara, a na kojoj je vožnja do sada bila besplatna. Vozači motoraće na naplatnoj rampi Pakovraće plaćati 240 dinara, za autobusće taj iznos biti 1.400 umesto 1.270 dinara, dok će putarina za kamione umesto 2.560 iznositi 2.800 dinara.

"Deonica Preljina-Pakovraće, u dužini od 10.214 kilometara je puštena u saobraćaj u januaru 2022. godine. Na novoizgrađenoj deonici uspostavljen je zatvoreni sistem naplate putarine, ali se u dosadašnjem periodu putarina na ovoj deonici nije naplaćivala, odnosno obračunavana je cena putarine do naplatne stanice Preljina. Napominjemo da se visina putarine ne uvećava, već se navedenom Odlukom uvodi naplata putarine za novoizgrađenu deonicu Preljina-Pakovraće. Ovu deonicu su građani u prethodnom periodu koristili bez naknade" kažu za Euronews Srbija u JP "Putevi Srbije".

Podsetimo, ranije je najavljivano da će cela deonica od Preljine do Požege od 30,9 kilometara biti završena do kraja 2021. godine, pa je obećanje "skraćeno" do Pakovraća. Premijerka Ana Brnabić je na otvaranju deonice Preljina-Pakovaraća u januarureklada će cela deonica auto-puta od Preljine do Požege biti gotova najverovatnije do kraja 2022. godine, a svakako u prvom kvartalu 2023.

Novi ministar građevinarstva Goran Vesić je, međutim, ponovopre nekoliko dana produžio rok i izjavio da je deonici auto-puta "Miloš Veliki"od Preljine do Požege komplikovana i da je do sada završeno oko 55 odsto puta.

"Tu imate onaj tunel Laz koji je veliki, za koji je urađen iskop sigurno 82 odsto. Procenjen datum probijanja tunela je mart 2023. za desnu cev i maj 2023. za levu cev. Pa, onda imate tunel Munjino brdo, tu je urađen iskop negde 62, 63 odsto. Ukupno je urađeno 54 odsto radova i tu se očekuje da u maju 2023. bude probijena cev", rekao je Vesić za RTS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Izgradnja deonice Auto-puta od Preljine do Požege počela je u maju 2019. godine. Ova deonica je deo trase koja će biti duga oko 258 kilometara i koja vodi do granice sa Crnom Gorom. Potpisan je i komercijalni ugovor za nastavak radova od Požege ka Dugoj Poljani, čijom bi izgradnjom bio kompletiran Auto-put "Miloš Veliki", odnosno Beograd – Južni Jadran.

Novi iznosi popusta za elektronsku naplatu

Promenjene su i vrednosti popusta za avansnu uplatu unetu na uređaj za elektronsku naplatu putarina (ENP). Za uplate od 20.000 do 50.000 dinara popust će biti četiri odsto, za uplate od 50.000 do 100.000 šest odsto, a vozači koji uplate više od 100.000 dinara ostavriće popust od osam odsto.

Do sada, za uplate od 10 do 25.000 dinara popust je bio četiri odsto, za 25.000 do 50.000 dinara šest odsto, a za 50 do 100.000 dinara osam odsto, a za više od 100.000 dinara deset odsto popusta. Međutim,izmenama Odluke o visini putarina povećan je popust za pravna lica koja uplate mesečni iznos putarine u ugovorenom roku sa pet na osam odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
autoput miloš veliki putarina poskupljenje putarine putevi srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana