Tekst objavljen: 13.01.2020 10:10        


Evropska komisija razmatra zabranu korišćenja plastičnih vrećica i priprema nove zahteve za proizvođače

Posle kesa, EU ukida i plastičnu ambalažu?

"Želimo da proširimo pravila za plastiku za jednokratnu upotrebu i trenutno istražujemo u kojem smeru bi to bilo moguće. Bitan korak bi bio, na primer, zabraniti plastična pakovanja ili propisati korišćenje reciklirane plastike", rekao je komesar EU za zaštitu prirodne sredine Virginijus Sinkevičisu u intervjuu za nemački list Die Welt.

Nova EU uredba o plastici za jednokratnu upotrebu preti tržištu vrednom 10 milijardi dolara, pri čemu su polipropilen i polistiren najviše izloženi, ističe Blumberg.

Direktiva o jednokratnoj upotrebi plastike kojom se zabranjuju plastični proizvodi kao što su pribor za jelo, mešalica, slamke, štapići za uši i neke posude, donesena je prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Evropska komisija istražuje i kako bi se proizvođači proizvoda kao što su gume ili kozmetika mogli obavezati da dramatično smanje mikroplastiku u svojim proizvodima.

"Mikroplastika je u našoj agendi. Do kraja godine napravićemo detaljnu listu proizvoda koji sadrže mikroplastiku ili koriste mikroplastiku", rekao je Sinkevičius.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ukidanje plastične ambalaže plastična ambalaža plastične kese EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana